Vid ett extrainsatt stadsdelsnämndmöte på torsdagsmorgonen beslutade den politiska majoriteten i Hässelby-Vällingby att lämna över driften av Hässelgårdens demensboende till det privata vårdbolaget Norlandia.

Företaget har drivit demensboendet på entreprenad åt staden sedan 2012.

Köper rörelsen för 400 000

Norlandia köper möblerna, sängarna, de medicinska hjälpmedlen och övriga inventarier från stadsdelsnämnden för 400 000 kronor.

Koncernen har fått tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att ta över verksamheten och har godkänts som utförare inom stadens valfrihetssystem.

Avtalet avser däremot inte aktivitetscentret eller seniorbostäderna intill. Nämnden och stadens vårdfastighetsbolag Micasa fortsätter vara ansvariga för den driften.

https://www.mitti.se/nyheter/hasselgarden-kan-laggas-ner-2021/reptiy!njy7qIHFsOBlvru1NbtVg/

Antalet boende har sjunkit

Det var i september förra året som stadsdelsnämnden beslutade att säga upp sitt hyresavtal för äldreboendet med Micasa, som alltjämt förvaltar Hässelgården. Det på grund av ett överskott av äldreboendeplatser.

Trots överskottet på allmänna äldreboendeplatser så finns alltjämt ett tryck på demensboenden i stadsdelen. Ändå har Hässelgården inte fyllt sina demensplatser de senaste åren, säger nämndordförande Bo Arkelsten (M).

– Det är upp till brukaren att välja var den vill bo. Det är ju ingen som tvångsplaceras någonstans. Marknaden är med och styr och nu får Norlandia jobba på att fylla platserna, säger han.

Oppositionen kritisk

Socialdemokraterna i Hässelby-Vällingby räds att affären inte är den bästa för skattebetalarna.

– Vi ifrågasätter om 400 000 kronor för så mycket inventarier är rätt värderat. Men det får vi se om ett par år när Norlandia eventuellt säljer vidare. Jag kan bara hoppas att de kommer driva Hässelgården på bästa sätt för våra äldre, säger Lisa Carlsson (S).

Bo Arkelsten, (M), säger att summan tagits fram av en opartisk värderingsman.

– Vi har inte haft anledning att ifrågasätta värderingen, säger han.

Välfärdskoncernen Norlandia har vuxit kraftigt på senare år och driver i dag ett 50-tal äldreverksamheter och 73 förskolor i landet.