Kungsportsavenyn

Trender, precis som kaféer, kommer och går. Vem minns inte slutet på 1980-talet och espressomaskinernas intåg på den göteborgska kaféscenen? Var och varannan kvinna och man satt där och sörplade ur låga lerskålar med skummad mjölk runt överläpparna på Café Cappuccino.

Sen kom det galna kökaoset på tokpopulära Kafé Vallgatan, som istället fick oss att välja lösa cigg och svart kaffe med gratis påtår på Café Java. Målgruppen var såna som undertecknad på den tiden – självutnämnd trendmedveten ungdom i plus 20-årsåldern. 

I den påföljande kaféboomen öppnades möjligheterna för liknande kaféer i olika skepnader över hela stan och inte minst kedjorna som nu tagit över halva stan.

Lite vid sidan av alla trender och förändringar har Junggrens café, eller Jungans i folkmun, alltid funnits där som en trygg och säker hamn, ett extra vardagsrum i verkligheten. 

Mötesplats. Junggrens har alltid varit en mötesplats speciellt för skådespelare, artister och kulturarbetare. Nu hoppas Percy Ranebjörk lyckas göra detsamma en gång till med start tisdag 6 juni.

Mötesplats. Junggrens har alltid varit en mötesplats speciellt för skådespelare, artister och kulturarbetare. Nu hoppas Percy Ranebjörk lyckas göra detsamma en gång till med start tisdag 6 juni.

Markus Andersson

En stark relation

Så hur tar man sig an uppdraget att förändra en av Göteborgs äldsta kaffeinstitutioner så att det funkar även i framtiden och i förhoppningsvis 128 år till?

– Jag har en egen stark relation till Jungans, det ligger mig varmt om hjärtat och jag trivs verkligen bra här. Det var också här man hängde som mest mellan 1980 och 83. Det fanns ju inga mobiltelefoner på den tiden så det var här och på Flygarns Haga man träffades, säger Percy Ranebjörk när han bjuder på en rundvandring i de nygamla lokalerna.

Han tog över i januari i år, sedan dess har det har varit en intensiv period med mycket jobb att både fixa nytt och inte minst bevara.

Och mycket är sig likt, väggmålningarna är såklart kvar och dåtidens kändisar har fått sällskap av mer nutida som Håkan Hellström, Mikkey Dee, Carl Einar Häckner och Sarah Klang. Men samtidigt har lokalen växt både på bredden och på djupet.

Öl i tankarna. Nu blir klassiska Junggrens café restaurang och bar och kafé.

Öl i tankarna. Nu blir klassiska Junggrens café restaurang och bar och kafé.

Markus Andersson

Lounge med öppen brasa

Den nya entrén bjuder på en lång bardisk med mörka tidstypiska träpaneler uppåt väggarna, en konditoridel och ett öppet kök. Innanför den ursprungliga nyrenoverade kafédelen möts man av en lugnare lounge med öppen brasa och varma mattor, som gjord för avkoppling och långa sittningar.

– Jag har alltid haft intresse av att ta över den typen av kulturinstitutioner som Jungans är och förvalta och förädla det konceptet. Men att driva kafé idag är inte helt enkelt. Det har skett en förändring i fikatrenderna, nuförtiden dricker man en kopp kaffe, inte två eller tre som det var förr. Dessutom har alla kostnader ökat; hyror, el, råvaror och så vidare. Så det räcker inte bara med att servera kaffe. 

Gå in i historien

Vad gör då Percy Ranebjörk istället för att bara servera kaffe? Lagom långt kortfattat; han vill skapa ett vardagsrum för den nya tidens kulturarbetare, som dessutom ska fungera som en attraktiv bar med öl och goda viner, en mötesplats och restaurang med toppmodernt kök och fokus på svensk husmanskost – torskrygg med brynt smör, räkor och Biff Rydberg, samt internationella klassiska rätter tillsammans med smörgåsar och smårätter.

– Kafétrenden som vi hade under 1990-talet, där allt bara exploderade till vad det är idag med alla dessa fantastiska kaféer och starka kedjor, den har landat. Nu tror jag att det är dags för något mer genuint. När man går in i fastigheten, i huset, ska man gå in i historien, tillbaka till 1895. Det är den känslan vi vill skapa, en vacker tidsenlig och tillgänglig miljö. Samtidigt ska det kännas kontinentalt, att man möts och välkomnas av en klassisk bartender, en fantastisk servispersonal och kompetenta kockar.

Kändisar på plats. Väggmålningarna med dåtidens kändisar har fått sällskap av mer nutida som Håkan Hellström och Mikkey Dee.

Kändisar på plats. Väggmålningarna med dåtidens kändisar har fått sällskap av mer nutida som Håkan Hellström och Mikkey Dee.

Markus Andersson