Wilma Nordgren och Clara Lidén testade spåren i Rudan. Foto: Maria Nykvist

Klartecken för spolade isar och utomhusidrott i mindre grupper

Nu öppnar Haninge kommun upp sina idrottsanläggningar igen för organiserad träning. Och i Rudan är konstsnöspåret nu redo för åkning.

  • Publicerad 16:46, 19 jan 2021

Några dagar innan jul uppmanade smittskyddsläkaren i Region Stockholm invånarna att avstå från organiserad utomhusträning.

Men i fredags kom det nya beskedet att det nu är fritt fram för både barn och vuxna att träna igen, med anledning av den något minskade smittspridningen och den positiva effekten för folkhälsan.

Haninge kommun öppnade därför i går, måndag, upp för organiserad utomhusträning i mindre grupper på kommunens idrottsanläggningar. Däremot hålls omklädningsrummen fortsatt stängda, skriver kommunen på sin hemsida.

Inomhusträning tillåts

Från och med på måndag, 25 januari, ska det även bli möjligt att träna inomhus, enligt beslut av ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Haninge.

Då öppnar också ishallarna för allmänhetens åkning, och just nu spolas isarna på Torvalla och Hanvedens IP.

Konstsnöspår i Rudan

Nu finns också ett 1400 meter långt konstsnöspår för klassisk åkning klart att åka på i Rudan. Slingan ska även breddas så att ett skejtspår får plats.

Snökanonen är igång – snart öppnar skidspåren i Rudan

– Folk verkar väldigt sugna på att åka för vi får mycket förfrågningar, säger Magnus Andersson, ordförande i skidklubben IK Jordbränningarna, som tillsammans med Haninge kommun står för skidanläggningen.

Med tanke på det stora intresset och rådande pandemiläge uppmanar man åkarna att vara noga med att hålla avstånd och följa övriga restriktioner.

– Det gäller att alla är uppmärksamma och har respekt för situationen, så att man inte bidrar till eventuell smittspridning, säger Magnus Andersson.

Swishar på plats

Ett dagskort i konstsnöspåret i Rudan kostar 60 kronor, och 800 kronor för hela säsongen.

Kiosken där man tidigare år kunnat lösa pass är stängd i år för att undvika köbildning. I stället swishar man betalningen på plats.

Spåren är upplysta till klockan 22 varje kväll.

Visa merVisa mindre

Nöjda. Det blev några varv runt slingan och en tur upp i skogen för Wilma Nordgren och Clara Lidén. Foto: Maria Nykvist

Det finns även natursnöspår på de övre ängarna i Rudan, som har använts flitigt den senaste veckan.

Wilma Nordgren och Clara Lidén är två av dem som har varit där och åkt, och pustar ut efter årets skidpremiär.

– Det är första gången vi är här och vi åkte några varv runt en slinga och sen en tur ut i skogen. Vi är nybörjare, men det gick ändå ganska bra, säger Wilma Nordgren från Brandbergen.