Mitt i har i flera artiklar berättat om konflikten mellan Upplands-Brohus och Serneke. I centrum för det hela står ett byggprojekt i Bro.

Hösten 2016 hade Upplands-Brohus precis avslutat en offentlig upphandling och det kommunala bolaget skrev ett kontrakt med Serneke Bygg AB.

Serneke vann uppdraget

Kontraktet gällde att på Bagarvägen och Målarvägen i Bro uppföra nio hus med 178 hyresrätter totalt. I maj 2018 skulle dessa hus stå klara för att hyresgästerna skulle kunna flytta in. Samtidigt skulle det ske slutbesiktningar allteftersom. Mitt i har tidigare berättat att ingen av dessa hus blev godkända vid slutbesiktningen.

I samband med slutbesiktningen saknades vitvaror i lägenheternas kök. Diskbänkarna var repiga och billigare klinkers än vad som avtalats hade använts. Det var sprickor i stödmurar utanför husen och toaletterna var av en billigare modell än avtalat.

Vände sig till överbesiktningsnämnden

Serneke valde att vända sig till överbesiktningsnämnden för att låta pröva om besiktningarna var korrekt genomförda.

https://www.mitti.se/nyheter/upplands-brohus-stammer-byggbolaget-serneke-pa-151-miljoner/lmtgx!8862007/

Att husen inte godkändes gjorde att Upplands-Brohus varken hade någon skyldighet eller valde att ta över husen. Det här medförde att de hyresgäster som väntat på att få flytta in fick vänta ännu en tid.

Nämndens beslut

Överbesiktningsnämnden meddelade hösten 2018 sitt beslut: Besiktningsmannen hade agerat korrekt då denne inte godkänt entreprenaden vid slutbesiktningen av de nio husen.

Då husen tillsist godkändes vid slutbesiktningen i mars 2019 tog Upplands-Brohus över dessa och hyresgästerna kunde flytta in.

https://www.mitti.se/nyheter/byggbolaget-om-151-miljonersstamning-fran-upplands-brohus/lmthm!8915533/

Ekonomisk kompensation

Mitt i har därefter kunnat berätta om den process som uppstod mellan parterna i fråga om att nå en överenskommelse kring ekonomisk kompensation. Denna process har pågått 2019-2020. I juli förra sommaren så nådde man dock vägs ände.

Upplands-Brohus valde då att stämma Serneke vid Attunda tingsrätt, beloppet det kommunala bolaget menade att man hade rätt till: 151 miljoner kronor. 141 miljoner för de förseningar som projektet dragits med och 10 miljoner för att byggjätten inte levererat vad man utlovat.

”Vi har olika syn på entreprenadens omfattning i vissa delar och när byggnationen skulle varit färdigställd”, skrev Sernekes kommunikationschef Johan Live i ett mejl till Mitt i, då han kommenterade stämningen.

Upplands-Brohus stämde Serneke

Vad har hänt sedan dess? Jo, den 22 juni i år var planen att parterna skulle mötas i en muntlig förberedelse i tingsrätten. Men nu meddelar Upplands-Brohus i ett pressmeddelande att man kommit överens om förlikning.

Den 10 juni kom parterna tillsist överens och därmed slapp man mötas i Attunda tingsrätt. Den 22 juni skrev Serneke och Upplands-Brohus under denna överenskommelse som gör att man kan sätta punkt för historien.

– Det känns mycket bra att vi kommit till en förlikning. Vi är nöjda då vi anser att vi har fått kompensation för det som inte levererats i enlighet med kontraktet samt att vi fått kompensation för förseningen i övertagandet av husen. Vi bedömer att förlikningsöverenskommelsen står i proportion till den olägenheten, säger Ann Hermansson Alm, vd på Upplands-Brohus, i en kommentar.

Tidningen Hem och Hyra har även rapporterat om detta besked. De uppger att Upplands-Brohus får 29 miljoner kronor i ersättning av Serneke för brister och förseningar.

På en fråga från tidningen om huruvida Upplands-Brohus kommer anlita Serneke igen svarar Ann Hermansson Alm:

– Jag tror inte att Serneke vill lämna anbud till oss igen.