Nya planer. Johan Kling (C), ordförande i stadsdelsnämnden och Sara Heppling Trygg från stadsdelsförvaltningen berättar om planerna på för stadsdelens fritidsgårdar. Foto: Skärholmens stadsdelsförvaltning

Klart: Stadsdelen tar över Skärholmens fritidsgårdar

Fritidsgårdarna i Skärholmen ska inte längre drivas av Fryshuset. I höst tas verksamheten över av stadsdelsförvaltningen som vill satsa på flera olika aktörer och nya aktiviteter för unga.

  • Publicerad 13:38, 30 apr 2021

Fritidsgårdarna i Skärholmens stadsdelsområde drivs i dag av Fryshuset. Men i höst ska stadsdelsförvaltning ta över fritidsgårdarna i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng. Det blev klart på nämndmötet den 29 april.

Konkret innebär det att Skärholmens stadsdelsförvaltning ska driva fritidsgårdarna, men att de kommer välja mellan olika aktörer när de ska bestämma vilka aktiviteter som ska ske i de olika områdena.

– Det kan handla om att en aktör ska bedriva läxläsning, en annan löpkurser. Vi planerar att inleda ett samarbete med skolorna i höst där vi pratar med ungdomarna om vad de vill. Alla fyra områden ska ha en fritidsgård, det handlar mer om vilken nisch de ska ha, säger stadsdelsnämnden ordförande Johan Kling (C).

På så sätt hoppas de förbättra verksamheten och locka fler ungdomar till fritidsgårdarna.

Sara Heppling Trygg, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning, framhåller att Fryshuset har gjort ett bra och viktigt jobb men att de har haft svårt att nå stadsdelsförvaltningens prioriterade grupper. Som funktionshindrade, hbtq-ungdomar och nyanlända. Fritidsgårdarna har i dagsläget också haft svårt att nå ut till tjejer.

Hoppas nå ut till fler

För att nå nya grupper funderar de bland annat på dans, musik, kulturskapande verkstäder, samtalsgrupper, löpning och volleyboll.

Enligt Johan Kling rör sig förändringen inte om någon besparing på ungdomsverksamhet snarare tvärtom.

– Det handlar inte om att spara, det ska bli mer fritidsverksamhet som är behovsstyrd utifrån vad ungdomarna vill ha. Alla i Skärholmen ska en meningsfull fritid, säger han.

Fritidsgårdarna ska locka fler

Fritidsgårdarna i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng tas i höst över av stadsdelsförvaltningen i stället för att som i dag drivas att Fryshuset.

Tanken är att stadsdelsförvaltningen därmed ska kunna bedriva en bättre och mer varierad verksamhet utifrån de ungas behov och önskemål, och därmed nå ut till fler.

Genom att återta verksamheten i kommunal regi kan de också samarbeta med kultur- och idrottsförvaltningen samt andra stadsdelsförvaltningar. De flesta av stadens 13 stadsdelsförvaltningar har redan gått den vägen.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre