Fritidsgårdarna i Skärholmens stadsdelsområde drivs i dag av Fryshuset. Men i höst ska stadsdelsförvaltning ta över fritidsgårdarna i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng. Det blev klart på nämndmötet den 29 april.

Konkret innebär det att Skärholmens stadsdelsförvaltning ska driva fritidsgårdarna, men att de kommer välja mellan olika aktörer när de ska bestämma vilka aktiviteter som ska ske i de olika områdena.

– Det kan handla om att en aktör ska bedriva läxläsning, en annan löpkurser. Vi planerar att inleda ett samarbete med skolorna i höst där vi pratar med ungdomarna om vad de vill. Alla fyra områden ska ha en fritidsgård, det handlar mer om vilken nisch de ska ha, säger stadsdelsnämnden ordförande Johan Kling (C).

På så sätt hoppas de förbättra verksamheten och locka fler ungdomar till fritidsgårdarna.

Sara Heppling Trygg, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning, framhåller att Fryshuset har gjort ett bra och viktigt jobb men att de har haft svårt att nå stadsdelsförvaltningens prioriterade grupper. Som funktionshindrade, hbtq-ungdomar och nyanlända. Fritidsgårdarna har i dagsläget också haft svårt att nå ut till tjejer.

Hoppas nå ut till fler

För att nå nya grupper funderar de bland annat på dans, musik, kulturskapande verkstäder, samtalsgrupper, löpning och volleyboll.

Enligt Johan Kling rör sig förändringen inte om någon besparing på ungdomsverksamhet snarare tvärtom.

– Det handlar inte om att spara, det ska bli mer fritidsverksamhet som är behovsstyrd utifrån vad ungdomarna vill ha. Alla i Skärholmen ska en meningsfull fritid, säger han.