Planerna på en ny arena i centrala stan har vridits och vänts på i flera år. Det har främst handlat om var jättebygget ska placeras.  

Nu har de så kallade arenapartierna – Socialdemokraterna, Demokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet – kommit överens:  

Framtidens arena ska ersätta Scandinavium och uppföras där Valhallabadet ligger idag. 

– Nu tar vi nästa steg. Vi är medvetna om att vi är i ett extremt tufft ekonomiskt läge men det är många intressenter som berörs av arenafrågan. Det är en långsiktig investering som lägger grunden för generationer framåt, säger Jonas Attenius (S) kommunstyrelsens ordförande. 

Fördelarna med det senaste förslaget är att verksamheten kan fortsätta i Scandinavium under byggtiden, menar arenapartierna.

På toppen. Jonas Attenius är Göteborgs mäktigaste politiker som ordförande i kommunstyrelsen.

På toppen. Jonas Attenius är Göteborgs mäktigaste politiker som ordförande i kommunstyrelsen.

Dino Soldin

"Risk att alla får börja orientera"

Miljöpartiet och Kristdemokraterna är inte lika nöjda med beslutet.

Elisabet Lann (KD) menar att det snarare är ett kliv bakåt. 

– Nu backar man några år i tid och vill återigen utreda det som utreddes i förrförra vändan. Det som är bra med det, är att man inte rusar vidare med att riva Scandinavium direkt.  

Hon hoppas att man ska lyssna in Göteborgsidrotten och se till behovet snarare än att dra igång ett “mastodontbygge”. 

– Risken är att man bygger alldeles för dyrt och att idrotten inte har råd att vara där. Och att det slutar med att alla får börja orientera istället.  

Jonas Attenius menar däremot att man dragit ner på ambitionerna storleksmässigt.  

– Det var prat om Europas största arena. Men nu siktar vi snarare åt att vara konkurrenskraftiga i jämförelse med städer med uppåt 800 000 invånare. Vi tittar inte på London och Paris utan blickar på städer som liknar Göteborg om 30 år.  

Elisabet Lann (KD), kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad

Elisabet Lann (KD), kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad

Markus Andersson

Kulturhistoriska värden

Att Valhallbadet offras går ingen oberörd.  

– Badet ligger många göteborgare varmt om hjärtat, det har jag respekt för. Samtidigt är Valhallabadet, den anläggning som är mest uttjänt så det är angeläget att få till ett nytt centralbad. I förslaget ingår att titta på hur man kan ta vara på badets kulturhistoriska värde, om det går att bevara eller flytta med något, säger Jonas Attenius.  

Elisabet Lann är bekymrad över simidrotten. Hon hoppas att badet ersätts innan det rivs.

– Valhallabadet har en halv miljon besökare per år. Det är helt avgörande för simidrotten och viktigt för att barn och unga ska lära sig simma. Det är oroande med den här överenskommelsen, säger hon.