Konstnären Nils Wedels jättestora mosaik från 1950-talet i Valhallabadet har tärts av klor och tidens tand. I sommar påbörjas därför en omfattande restaurering. Väggarna ska rengöras med borstar och såpa och alla lösa bitar ska plockas ner och lagas.

– Vi har anlitat en stenkonservator som har tagit fram ett åtgärdsförslag efter att ha genomfört en statusbesiktning av mosaikväggen, säger Siman Jasmin, underhållschef på Higab.

De största skadorna finns på mosaikens nederkant som är hårt anfrätt. Nu ska alla hål lagas med pigmenterat bruk och dåliga fogar ska ersättas med nya. Renoveringen kommer att ta hela sommaren och arbetet beräknas vara klart i september.

– Renoveringen sker på plats med hjälp av en ställning och badhuset kommer att hålla öppet som vanligt.

Rivningshotat

I april presenterade politikerna planen för en ny multiarena och ett nytt centralbad i Göteborg. Samtidigt meddelades att både Scandinavium och Valhallabadet ska jämnas med marken. Enligt en preliminär tidsplan ska huset rivas om sju år.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/klart-valhallabadet-och-scandinavium-rivs/repvcE!CD29VW5kFWoGXgST7hqjSw/

Så länge beslutet inte är klubbat formellt måste dock Higab, som äger Valhalla, fortsätta med underhållsarbetet. Tidigare i år har ventilationen åtgärdats och nu är det alltså mosaikens tur.

Vad ska hända med konstverket efter Valhallabadets rivning?

– Vi kommer göra de nödvändiga underhållsåtgärder som behövs för att hålla anläggningen i drift. Idag har inget svar på vad som kommer hända med mosaikväggen när huset tas ner, säger underhållschefen Siman Jasmin.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/mp-ger-inte-upp-hoppet-om-valhallabadet/repvdl!Xgm1tu2zpdZ@suGrgFwXoQ/