Planen var att biblioteket och fritidsgården skulle flytta in på det fjärde våningsplanet i Fleminghallen. Men efter en tvist med hyresvärden som slutade i hyresnämnden blev det ingenting av de planerna.

Bokhyllorna står dock kvar och en granskning som Mitt i Huddinge gjorde för ett år sedan visade att kommunen då betalat 6 miljoner kronor för de tomma lokalerna. Kommunen sitter fast i ett hyresavtal till 2036 och har letat efter en annan hyresgäst.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-har-betalat-6-miljoner-for-tomma-lokaler/repuet!wEBOI7Pxtc3OJR990e2elg/

Efter att lokalerna stått tomma i 5,5 år har man nu äntligen hittat en lösning: Det ska bli bibliotek i lokalerna. Alltså det som var tänkt från början, med skillnaden att hela ytan nu upptas av bibliotek och kafé.

– Det har hela tiden funnits underhandskontakter med hyresvärden. Vi överförde ansvaret för uthyrandet på kommunstyrelsens förvaltning, som i ärlighetens namn är bättre på sånt här är kultur- och fritidsförvaltningen, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men varför har det tagit så här lång tid?

– Det fanns en del låsningar mellan kommunen och hyresvärden och det behövde rinna en del vatten under broarna innan vi var "on speaking terms" igen.

Det har kostat skattebetalarna miljontals kronor. Är det försvarbart?

– Hela Fleminghallen var en del av en mycket större affär. Men den stora förlusten är ju att Flemingsbergsborna varit utan ordentligt bibliotek och fritidsgård under lång tid.

Fritidsgårdarna flyttar tillbaka

De som verkligen fått betala priset för debaclet med Fleminghallen är ungdomarna i Visättra och Flemingsberg.

Fritidsgårdarna i Grantorp och Visättra stängdes under våren 2019. Sedan dess har Ung zon Flemingsberg delvis hållit till utomhus och delvis i en mindre tillfällig lokal i Grantorp. I Visättra har det inte funnits någon fritidsgårdsverksamhet alls.

Drygt tre år senare har kommunen beslutat att fritidsgårdarna ska flytta tillbaka till sina gamla lokaler på Röntgenvägen i Grantorp och till Panncentralen i Visättra.

Den styrande koalitionen beslutade i den senaste budgeten att avsätta två miljoner kronor för fritidsgårdsverksamhet i Visättra.

"I och med fullmäktiges uppdrag om att även starta en ungdomsverksamhet i Visättra är en lokalisering till Grantorp geografiskt rätt, då kommundelens fritidsgårdar kommer närmare bostadsområdet än om den lokaliserats i Fleminghallen eller Visättra industriområde.", skriver förvaltningen i ett tjänsteutlåtande.

Det är samma argument som ungdomar framförde till Mitt i när kommunen beslutade att fritidsgårdarna skulle flytta ihop i Fleminghallen.

Utsatt område

Panncentralen används i dag av Visättraskolan. Förvaltningen dömde därför ut den som möjlig för en fritidsgård och föreslog en tillfällig lösning i Visättra, men politikerna gick emot det förslaget.

– Den politiska viljan är att vi återgår till de gamla lokalerna. Vi måste kunna samutnyttja dem, säger Bo Källström.

För såväl biblioteket som de båda fritidsgårdarna är ambitionen att de ska kunna öppna i början av hösten.

Grantorp och Visättra är med på polisens lista över utsatta områden och sedan 2019 har det skett sju skjutningar i områdena, varav en dödsskjutning.

Hur ser du på ert ansvar för att det inte funnits en ordinarie fritidsgård här på över tre år?

– Det är ingen annans ansvar än kommunens, vi kan inte skylla ifrån oss. Givet de förutsättningar vi haft har det ändå gjorts mycket aktiviteter genom exempelvis mobila fritidsledare och H.A.N.G. Men jag kan hålla med om att beslut kunde ha fattats tidigare, säger Bo Källström.