Den 14 november kunde Mitt i Huddinge avslöja kommunens planer på att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Orsaken till förslaget var att verksamheten gått back under flera års tid.

Två veckor senare, den 26 november, beslutade vård- och omsorgsnämnden på ett extrainsatt möte att den kommunala hemtjänsten skulle läggas ner. Beslutet fattades med minsta möjliga marginal. Koalitionen med sina 6 röster röstade för förslaget medan oppositionen – inklusive Sverigedemokraterna – röstade emot med sina 6 röster. Ordförandens utslagsröst avgjorde då frågan.

Oppositionen överklagade beslutet och menade att det var en fråga för kommunfullmäktige. Och de fick rätt. Förvaltningsrätten slog i sin dom fast att beslutet var olagligt. Anledningen var att det handlar om en fråga som dels är av större vikt, dels av principiell karaktär, och därför ska avgöras av kommunfullmäktige.

För lång process

Kommunen hade fram till i dag på sig att överklaga. Och på tisdagseftermiddagen står det klart att kommunen inte kommer att överklaga förvaltningsrättens dom.

– En process i kammarrätten skulle dra ut på tiden och det skulle kanske ta ett halvår eller ett år innan man har ett avgörande. Det är inte ett klokt sätt att använda sig av våra resurser eller vår tid ,säger Karl Henriksson (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Han fortsätter:

– Vi vill inte ha en oro bland våra kunder eller medarbetare eller avvakta så länge med att göra de nödvändiga åtgärder som behövs för att få en ekonomi i balans,

Kommer ni att upp frågan i kommunfullmäktige?

– Nej.

Så som partierna röstade i nämnden skulle den borgerliga koalitionen inte få igenom sitt förslag i fullmäktige.

Det står därmed klart att den kommunala hemtjänsten inte läggs ner.

Vad kommer att hända nu?

– Förvaltningen får i uppdrag att titta på alla tänkbara lösningar och vända på alla stenar för att få en ekonomi i balans.

Det här har skapat oro bland äldre och era medarbetare – var det fel att försöka driva igenom en nedläggning på det här sättet?

– Vår bedömning var då att det var det bästa sättet, hade vi sett en annan väg framåt hade vi inte fattat det här beslutet.

S nöjda med beskedet

Oppositionen välkomnar dagens besked.

– Den moderatledda koalitionen har skapat onödig oro för de äldre, deras anhöriga och för hemtjänstpersonalen. Det är bra att de backar nu och att hemtjänsten i kommunal regi blir kvar. Om det är något den här processen har visat så är det att det finns ett starkt stöd för att ha kvar hemtjänst i egen regi. Socialdemokraterna kommer fortsätta arbeta för att äldreomsorgen ska få de resurser som den behöver för att våra äldre ska få en tryggare ålderdom, säger oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S).