– Det känns jättekul. Vi har haft så många turer fram och tillbaka, säger Ulf Kamne (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Innan sommaren var det inte helt klart med ekonomin, men nu hoppas jag att bygget kan komma igång snart.

Under onsdagen klubbades detaljplanen med ett kulturhus på Rymdtorget igenom av en enig kommunstyrelse. Nu är kulturhuset bara ett formellt beslut i kommunfullmäktige bort.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen få göra slag i saken. Det har varit en lång process och vi är i stort behov av samlingslokaler i Bergsjön, säger Katja Ahlsell, projektledare för Kulturhus Bergsjön i Östra Göteborg.

LÄS MER: Bergsjön får nu ett eget kulturhus

Arbetet med ett kulturhus i Bergsjön har varit igång i många år nu. Diskussionerna om ett kulturhus i stadsdelen hade pågått i något år när Bergsjöns kulturhusförening bildades 2008. Men så kom den ekonomiska krisen och satte käppar i hjulet.

LÄS MER: Nästa steg mot Bergsjöns nya kulturhus

När ekonomin hade återhämtat sig beslutade Östra Göteborg att satsa på ett kulturhus i Bergsjön och 2015 kom beslutet att det skulle hamna på Rymdtorget.

LÄS MER: Kulturhuset i Bergsjön dyrköpt och försenat

Två år senare hölls en arkitekttävling för kulturhusbyggnaden. Vinnaren, Kulturkorgen, fick stor uppmärksamhet och vann en internationell arkitekttävling.  

LÄS MER: Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Budgeten är satt till 155 miljoner kronor men när första spadtaget ska tas har hela tiden skjutits på framtiden. Efter dagens beslut i kommunstyrelsen beräknas kulturhuset vara färdigt under Göteborgs jubileumsår, 2021.

– Det är ju så mycket som ska bli färdigt det året, men det är vår absoluta förhoppning att det ska vara klart då, säger Ulf Kamne. Helst lite tidigare, men det är kanske att gapa efter för mycket.