Glädjebesked. Pia Sundbergh (th) är en av alla föräldrar som kämpat för att Hjorthagens skola ska öppna i höst. Foto: Pekka Pääkkö/Arkivbild

Klart: Hjorthagens skola öppnar igen

Nu är det klart: Hjorthagens skola öppnar i höst. Då börjar mellan 25 och 30 barn i förskoleklass, och de kan gå kvar ända till årskurs sex.

  • Publicerad 15:00, 14 maj 2021

I mars berättade Mitt i Östermalm om föräldrar i Hjorthagen som var oroliga för att deras barn inte skulle få en skolplats i området. Skolborgarrådet lovade dock en lösning och huvudalternativet var att öppna Hjorthagens skola till hösten.

En månad senare stod det klart att drygt 30 barn inte hade kommit in på Bobergsskolan i den första omgången av skolvalet. De fick hem ett brev från staden med ett erbjudande om plats på Hjorthagens skola, under förutsättning att minst 20 tackade ja.

Och så blev det.

Till hösten börjar en förskoleklass med mellan 25 och 30 elever på Hjorthagens skola. För alla föräldrar som kämpat för detta var det ett efterlängtat besked.

– Det är en stor glädje och lättnad. Det här är något vi kämpat för och väntat på, säger föräldern Pia Sundbergh.

Inget annex

Rent organisatoriskt kommer Hjorthagens skola att ha vissa samarbeten med Bobergsskolan. Det innebär bland annat att de kommer att ha tillgång till Bobergskolans idrottssal. Men rektor Cecilia Skarke är noga med att poängtera att Hjorthagens skola ska vara mer än bara en extra uppsättning med lokaler.

– Det ska inte vara ett annex, utan en egen enhet och en egen skola.

Med intag till förskoleklass varje höst kommer Hjorthagens skola så småningom att växa till en f-6-skola.

– Det känns fantastiskt att kunna göra det här, att få tillgodose behovet av utbildningsplatser i området. Det är många i personalen som är glada över att få jobba där eftersom vi varit där i tre år tillsammans innan vi flyttade ner till Bobergsskolan, säger Cecilia Skarke, som blir rektor för både Bobergsskolan och Hjorthagens skola.