Varje år har föreningar som är aktiva i Järva möjlighet att ansöka om föreningsbidrag, som ska fungera som ett extra stöd och stärka förutsättningarna att skapa både engagemang och verksamheter med god kvalitet för invånarna i Järva.

Föreningsbidraget söks och fördelas en gång per år, och beviljas om maximalt 100 000 kronor per år och förening.

För 2024 hade 62 föreningar ansökt om bidrag, vilket var en stor ökning sett till föregående år när totalt 44 föreningar från dåvarande Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ansökte om stöd.

Elva fick maxstöd

I år valde stadsdelsnämnden att helt eller delvis bevilja stöd till 37 av föreningarna som sökt – en totalsumma på nästan 2,3 miljoner kronor. Motsvarande summa för fjolåret var dock lite högre; drygt 2,4 miljoner.

Bland de elva föreningar som fick ut totalbeloppet på 100 000 kronor återfanns bland annat Akalla 4H-klubb, som fick medel för att erbjuda gratis lägerplatser till barn under sommaren.

Även Akalla bys arrangemangsgrupp fick 100 000 kronor för att anordna fem arrangemang under året: Valborg, nationaldagen, midsommar, höstmarknad och julmarknad.

Föreningen Existera fick 100 000 för att erbjuda stöd och kunskap till kvinnor som utsatts för könsstympning, och även The Global Village fick maxstöd för arbetet med filmfestivalen som arrangeras i samband med Järvaveckan.

Resterande föreningar som fick maxbeloppet var Husby Konst & Hantverksförening, Internationella bekantskaper, Kista SC, Kodcentrum, Rädda Barnen Stockholm Lokalförening, Spånga företagarförening och Tensta kvinno- och tjejjour.

Avslag

De 24 föreningar som helt fick avslag på sina ansökningar fick det oftast med motiveringen att de inte uppfyllt kraven som ställs i nämndens riktlinjer för föreningsbidrag, att ansökan inte varit komplett eller att man har möjlighet att söka stöd från exempelvis idrottsförvaltningen.

Föreningen Lycktans vänner drog helt tillbaka sin ansökan.