Börjar byggas. Högsta instans säger okej till gymnasieskola med 2200 elever i Norra Hammarbyhamnen. Foto: Victor Malmcrona

Klart: Bygg skola för 2200 elever i Norra Hammarbyhamnen

I Norra Hammarbyhamnen finns planer på att bygga om Klara Södras gamla lokaler för att husera 2200 gymnasieelever. Planerna har fått skarp kritik, men Mark- och miljööverdomstolen ger projektet grönt ljus.

  • Publicerad 06:15, 23 feb 2021

Vid Tullgårdsgatan finns planer på att bygga om fastigheten Hönsfodret, där Klara Södra gymnasium tidigare fanns innan flytten till Sjöstaden. Nu ska byggnaden, när den väl står klar, husera fyra gymnasieskolor med totalt 2200 elever.

Grannar har starkt motsatt sig planerna, bland annat mot bakgrund av det höga antalet elever, att ingen skolgård finns planerad och att busskommunikationerna är underdimensionerade.

Smalt. Vägen bakom skolan är underdimensionerad, även utan ett tillskott på tusentals elever, menar Inger Lantz. Foto: Inger Lantz

Inget prövningstillstånd

Saken har överklagats hela vägen till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som i förra veckan meddelande sitt beslut. Inget prövningstillstånd ges, och därmed får projektet grönt ljus.

– Det är fullständigt horribelt. Det kommer bli Stockholms, kanske Sveriges, största gymnasieskola, som kläms in i ett litet bostadsområde. Eleverna får ingen skolgård, och bussarna är redan idag överbelastade. Jag fattar inte hur de tänkt, säger grannen Inger Lantz, som är en av de som överklagat.

Klart nästa sommar

Redan i slutet av januari påbörjades byggarbetet vid fastigheten, i form av pålning, vilket kommer pågå till mitten av mars.

Enligt investmentbolaget EQT, som driver projektet, väntas hela bygget stå klart i juni 2022.