Ica försvann från Akalla och sedan försvann bankomaten tvärt från samma byggnad, vilket Akallabor kallade för "dödsstöten för centrum".

Bakgrunden var att centrumbyggnaden ska rivas och byggas upp igen inom några år, och företag har varit rädda för att investera i lokalerna och på platsen.

I slutet av förra året meddelade fastighetsägarna Sveafastigheter, som är en del av SBB, och staden dock att man kommit överens om ett samarbete med Coop, som snart kommer flytta in i Icas gamla lokaler.

Och nu kommer nästa glada besked för Akallaborna: De får tillbaka sin bankomat.

– Många blev upprörda och oroliga när bankomaten försvann, jag också. Jag och Karin Ahlzén (projektchef för Fokus Järva, reds. anm.) tog kontakt med olika bankomatföretag, och fick napp hos Bankomat, som vi sammanförde med fastighetsägarna för dialog. Det är samma företag som var där innan, men jag tror att de trodde att byggnaden skulle rivas tidigare än vad som är planen, säger Anders Österberg, (S), ordförande i exploateringsnämnden, tillika Akallabo.

Under det senaste halvåret har det sett ut så här i Akalla centrum, där bankomaten en gång satt.

Under det senaste halvåret har det sett ut så här i Akalla centrum, där bankomaten en gång satt.

Emma Löf Hagström

Kommer inom veckor

Medan bankomaten varit borta har folk fått ta sig till Husby eller Kista för att ta ut pengar, vilket många uttryckt upprördhet över.

– Jag har pratat med småföretagare i Akalla som varit desperata och sagt att "vi måste ha en bankomat här, det är många kunder som inte har Swish och vill betala kontant". Och sedan är det många i området som helst betalar med kontanter i största allmänhet, säger Anders Österberg.

Den nya bankomaten förväntas tas i bruk redan inom några veckor.

– Jag är jätteglad över att vi lyckats lösa det här. Det underlättar människors vardag och är otroligt viktigt för den lokala servicen.

Hur länge kommer bankomaten få vara kvar?

– Till dess att byggnaden rivs, det kan jag garantera, säger Anders Österberg.