– Om vi ser a-traktorer på rull som vi misstänker går för fort stoppar vi och kontrollerar. Sedan kan vi ta dem i beslag, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren.

Han får många samtal från Vallentunabor som störs av a-traktorerna.

– Dels kör de en del vårdslöst, främst de bilar som är omgjorda. Man driftar, sladdar och donar.

Att drifta är att sladda i sidled, gärna i hög fart. Föraren kan tappa kontrollen och krockar med föremål eller i värsta fall personer.

Det blir ofta till föräldrarna som polisen ringer, eftersom a-traktorerna står skrivna på dem

– Jag brukar förklara vad som hänt, att bilen kört in på en skolgård eller att en väktare blivit omkörd av en a-traktor i 70 kilometer i timmen.

Föräldern gör sig skyldig till brottet tillåtande av olovlig körning, vilket kan innebära dryga böter för den som har goda inkomster. Den unga föraren riskerar att få vänta på att få sitt körkort.

–De samtalen brukar ta skruv. För jag har inte fått nya rapporter om de bilarna vi ringt på.

Mitt i Vallentuna har också pratat med patrullerande poliser som är mer pessimistiska.

– En A-traktor som kör 200 varv i rondellen kommer att nedprioriteras som det ser ut i dag. Det händer så mycket annat att det finns inte resurser. Det är tragiskt att det är så. Jag önskar att det vore annorlunda. För källan sinar inte, det finns hur många som helst, säger en polis som inte vill uppge sitt namn.

I år har polisområde Stockholm Nord haft 40 ärenden där a-traktorer varit inblandade. Av dem har 12 gällt i Södra Roslagen. 2021 var det 53 ärenden, varav 20 i Södra Roslagen.

Ett tiotal trimmade a-traktorer om året tas i beslag i Södra Roslagen.