Stella Nova har i åratal utmärkt sig med sin inriktning på miljö och hållbarhet.

I samarbete med bostadsbolaget Förvaltaren har barnen på förskolan gett förslag på utvecklingen av Hallonbergsparken, bihotell har satts upp på skolgården och ungarna har även delat ut egenhändigt gjorda tygkassar till kunder på Ica.

– Jag tror att vi tänker utanför boxen. Vi vill inte stanna vid odling utan göra förändring, säger rektorn Hanna Syrene Karlsson.

Förskolan deltar även i Håll Sverige Rents program Grön flagg, där förskolor och skolor får hjälp i arbetet med hållbar utveckling. Som en liten morot delar stiftelsen varje år ut pris till årets mest hållbara förskolor och skolor.

"Måste utgå från dem"

Förra fredagen samlades Stella Novas barn och vuxna för att bevittna en sådan webbsänd prisceremoni. Barnprogramledaren Nassim Al Fakir läste upp de nominerade: förskolor från Ronneby, Linköping, Svedala, Gävle – och Hallonbergen.

Att barnen på Stella Nova själva tycker att det de gör är skojigt spelar roll i framgångssagan, tror rektorn.

– Vi kan hjälpa till och pusha dem, men det måste utgå från dem, säger hon.

Just nu verkar bin gå hem bland ungarna. Förskolan har inlett ett samarbete med Balder fastigheter, där målet är ett bihus som ska stå utanför Träffpunkten i Hallonbergen.

– Jag har målat och byggt, säger Paulina, 4, medan hon visar en lila modell av ett tvåvåningshus för bin, med stege och kulörta kottar på taket.

Lara, 4, plockar fram en teckning som har tjänat som inspiration till bihuset.

– Här är mamma och pappa bi, säger hon och pekar.

Inte bara barnen sugs med i de gröna sysslorna. Förskolan har även lyckats engagera barnens föräldrar i aktiviteter där man lär sig att källsortera. Ett projekt som rullar vidare 2023.

– Vi jobbar i ett socioekonomiskt utsatt område där språket ibland är svagt. Genom att barnen visar med bilder kanske föräldrarna förstår lite bättre, säger förskoleläraren Diturie Skepi.

Känns bra

Barnen har även upplyst Förvaltaren om vilka språk som talas i Hallonbergen, för att kommunikationen ska flyta på lättare i området.

– De har gått till de olika aktörerna, sagt att det finns problem och hur man kan lösa dem, medan vuxna ofta nöjer sig med att gnälla, säger Anitha Gunnarsson, förskolans vd.

Vid fredagens prisceremoni kom lön för mödan. När Nassim Al Fakir avslöjat vinnaren utbröt jubel i lokalen. Lite extra bland de vuxna, men även hos minstingarna.

– Grattis barnen! Vad bra ni är, vilket arbete ni har gjort, ropade Hanna Syrene Karlsson.

Det var andra gången förskolan var nominerad till priset, men första gången det räckte hela vägen. Hur barnen tyckte att det kändes?

– Bra, säger Angelina, 4.