Nobbar. Désirée Pethrus (KD) säger nej till Socialdemokraternas invit om att styra regionen ihop med dem. Foto: Eira Desax

KD tackar nej till att styra regionen ihop med S

Kristdemokraterna i Region Stockholm nobbar Socialdemokraternas inbjudan om att ingå i en koalition med dem och styra regionen. "Vi vet inte om vi kan lita på dem" säger regionrådet Désirée Pethrus (KD).

  • Publicerad 08:15, 22 sep 2022

Kristdemokraterna, som under 16 år ingått i regionstyret tillsammans med Moderaterna, tackar nej till att vara med i en S-ledd koalition i Region Stockholm.

– Vi är ett allmänborgerlig parti och ett regelrätt samarbete känns inte naturligt i det här läget, säger regionrådet Désirée Pethrus (KD).

Samma sak gör Liberalerna.

Även Liberalerna i regionen säger nej till S

Den stora skiljelinjen för KD handlar om synen på privata vårdgivare.

– Socialdemokraterna har gått till val på att de vill stoppa marknadsstyrningen, och både de och Vänsterpartiet har gått på om att inget fungerar, om varsel i vården och andra lögner under valrörelsen. Det skulle kännas konstigt att ingå i en koalition med dem.

Désirée Pethrus menar att den blågröna koalitionen gjort stora satsningar, och att det är de privata vårdgivarna som har sett till att Region Stockholm har de kortaste vårdköerna och är effektivare än andra regioner, och hon befarar att privata initiativ nu ska stoppas.

S behöver stöd

Socialdemokraterna behöver stöd av flera partier för att få majoritet i regionfullmäktige, trots att de gjort ett rekordval och fått 33 procent av rösterna.

Det ger 50 mandat, och det behövs 75 för att få majoritet. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet får de bara 74 mandat, och behöver få med sig något borgerligt parti för att klara det.

Alternativet, att lämna Vänsterpartiet utanför, och i stället styra med MP, L och C, skulle också ge 74 mandat. De hade alltså behövt KD för att landa en majoritet.

Opposition eller minoritetsstyre

Men det blir alltså inte Kristdemokraterna som backar upp med sina tio mandat. De är nu beredda på att gå i opposition.

– Då kan vi stärka vår ställning inför nästa val, säger Désirée Pethrus.

Hon kan också tänka sig ett minoritetsstyre, med M, L och C.

– Vi har också samarbetat bra med Miljöpartiet. Det är tråkigt att de nu sagt nej. Det är inte aktuellt med SD. Men det är Socialdemokraterna som är störst och som nu håller i taktpinnen, säger hon.