Coronapandemin har drabbat småföretagen hårt. På Lidingö kom krisen som en kalldusch i våras när butiker plötsligt stod tomma och bokningar uteblev.

– Första veckan var det chock. Andra veckan satte man sig och räknade pengar. Tredje veckan började man ställa om sin verksamhet. Lidingöföretagarna är grymt bra, säger Katarina Palmstierna, ordförande för Lidingö Näringsliv.

Många småföretag går i konkurs

I Sverige är småföretag kraftigt överrepresenterade bland företag som gått i konkurs coronaåret 2020. Drygt 5.500 företag har gått i konkurs hittills i år enligt Bisnode. Över 4.400 av dem är småföretag med upp till tio anställda.

På Lidingö är dock bilden av hur småföretagen mår delvis en annan. I alla fall enligt Katarina Palmstierna som träffat hundratals Lidingöföretagare sedan krisen startade.

– Jag började samma vecka corona startade. Jag skulle kolla läget. Sedan blev jag så nyfiken så jag gick ut och träffade ett företag om dagen, berättar hon.

Det hela blev en serie hon lade ut i lokala sociala medier under rubriken "Företag i coronakrisens spår".

När juni kom hade hon intervjuat 100 företag. Då fick landet en kort respit när smittspridningen gick ner. Nu lamslår viruset landet igen och Katarina fortsätter att träffa Lidingöföretagen.

– Det finns en enorm företagaranda här. Företagen fortsätter, anpassar sig, de ger aldrig upp. Lidingöborna är på, stöttar och handlar, säger hon.

Alla drar åt samma håll

Men även på Lidingö har konkurserna gått upp. Hittills i år har 25 företag gått i konkurs på ön. Hela 2019 gick 12 företag i konkurs.

Jämförelsevis är det en liten siffra menar Katarina Palmstierna.

– Med tanke på att det finns 7000 företag på ön, säger hon.

Enligt Katarina Palmstierna är det som skiljer Lidingö från andra platser att näringsliv, politiker och vanliga Lidingöbor drar åt samma håll.

– Vi bryr oss väldigt mycket om företagen. Vi har samma syn. Inom Lidingö näringsliv har vi pratat om gemensamma behov, så fick vi till bygglovet i Stockby. Vi pratar om hur vi kan fixa julen. Det är en dialog hela tiden, säger hon.

Varför gör just du det här?

– Jag är uppväxt i företagsfamilj. Min pappa hade strumpfabrik inne i stan. Jag har alltid hållit på med entreprenörsfrågor och vill driva utveckling, säger hon.

Vad betyder näringslivet på Lidingö?

– Det handlar om att vi får en ö med både boende, service och parker. Det måste finnas alla delar, annars blir det en död stad, en sovstad, säger hon.