På bordet inne i matsalen står kaffe och croissanter redan framdukade när vi kliver in i Karl-Davids lägenhet på Skånegatan.

– Hissen ni precis åkte i är original från när huset byggdes, säger han och ler.

När hans far Efraim Forsberg lät bygga fastigheten för 95 år sedan ansågs den vara väldigt modern jämfört med ett då ganska fattigt Södermalm – både badrum och hiss fanns i huset.

– Mina vänner hade inte badrum, det var vanligt att man hade toalett och kallvatten uppe i lägenheten men ville man duscha eller tvätta sig i varmvatten fick man gå i källarvåningen.

Viljorna isär

Tanken var aldrig att familjen skulle bo i trean på 92 kvadratmeter på Skånegatan, Efraim Forsberg byggde hus runtom i hela Stockholm – från Solsidan till Gärdet.

– Han hade byggt ett hus på Solsidan där vi i familjen skulle bo men tyckte att det blev lite långt att åka in till stan. Så han valde att bosätta sig på Södermalm, det var ändå där han arbetade.

För att kunna bygga huset behövde man riva det stall som tidigare låg på adressen.

För att kunna bygga huset behövde man riva det stall som tidigare låg på adressen.

Fanny Cassel

Karl-David gick i skolan på Katarina Södra och senare skulle han börja på Adolf Fredriks musikklasser. Under livet har han gjort utflykter till tillfälliga boenden, han är utbildad civilekonom och bodde ett tag i en studentkorridor.

När Efraim gick bort gick huset till Karl-David och hans systrar. Men viljorna gick isär och de beslöt att sälja fastigheten.

– Vi var flera syskon och det blir lätt så att man har olika viljor och önskemål. Det kändes okej nu när man vill ha lite tid att göra annat, så jag har accepterat det beslutet. Jag kan bo kvar här och det är det viktigaste.

I dag anses Nytorget vara ett flådigt område. Karl-David menar att det blev ett skifte när alltfler barnfamiljer och förskolor kom till Södermalm.

Fina båtar

– Jag har alltid tyckt mycket om den här stadsdelen, nästan ännu mer nu när jag är pensionär och har mer tid. Jag tycker mycket om att promenera längs med Årstaviken och titta på alla fina båtar. Södermalm ligger också väldigt bra till på så sätt att jag och min särbo lätt kan ta oss ut till Skärgården.

– Sedan spenderar jag mycket tid med min son som också bor i huset. – Det är en rolig kontinuitet att vi nu är tredje generationen som bor här.