Vartannat beslut i Nackas kommunfullmäktige påverkas direkt eller indirekt av EU, enligt Sveriges kommuner och regioner.

Efter att ha tolkat EU:s avfallsdirektiv förbjöd Sverige eldning av trädgårdsavfall vid årsskiftet. Frågan har fått det att pyra bland Nackabor och andra svenskar och diskussionerna har blossat ända upp i regering och riksdag.

– I Sverige har vi en tendens att dra allt till sin extrem. Nu ville Naturvårdsverket förbjuda eldning av kvistar och grenar på trädgårdstomter och hänvisa till ett EU-direktiv, säger Mats Gerdau.

Han tycker att den svenska tolkningen av EU-direktivet är felaktig.

– Det är ju galet! EU ska ju inte reglera om vi får elda lite kvistar på trädgårdstomter. Det är ju inte heller det EU har sagt utan att du inte får samla in trädgårdsavfall och elda. Du gör ju inte en insamling på din egen tomt.

Gör undantag

Oavsett hur EU:s direktiv ska tolkas ges kommunerna möjlighet att göra undantag. Och det gör Nacka. Nackabor kunde söka dispens för att ordna valborgseldar och två veckor i vår och två i höst har kommunen eldveckor då det är tillåtet att elda små torra grenar och kvistar. Löv, gräs och annat trädgårdsavfall är förbjudet att elda året om.

– Jag eldar under de veckorna vi får elda i kommunen om det passar vädermässigt. Det får inte vara för torrt, säger Mats Gerdau.

När Nackas eldveckor är över gäller det att kompostera eller köra trädgårdsavfallet till återvinningen. Vissa knep är finurligare än andra.

– Jag har en liten flismaskin, säger Mats Gerdau.

Regeringen har lovat att förtydliga eller förändra reglerna.

”Du ska visst få bränna löv i din trädgård”, twittrar vice statsminister Ebba Busch (KD).

Det italienska företaget Itinera byggde Skurubron. Mats Gerdau välkomnar att EU underlättar inköp av varor och tjänster från andra EU-länder.

Det italienska företaget Itinera byggde Skurubron. Mats Gerdau välkomnar att EU underlättar inköp av varor och tjänster från andra EU-länder.

Johan Kristensen

Italiensk brobyggare

Artskyddsdirektivet som bottnar i EU:s fågeldirektiv och art- och habitatdirektiv påverkar flera frågor i kommunen och får Mats Gerdau att gnissla tänder.

Rödlistade fladdermöss stoppar fotbollsplanerna i Ramsmora och bygget av Myrsjö simhall försenas minst två år av en häckande mindre hackspett.

– Vi har en väldigt strikt förbudsnivå i Sverige. Vi gör 15-20 utredningar och kommer fram till ett balanserat förslag och så hittar någon en häckande hackspett och så fördröjs det ytterligare. Det känns inte som att man hade gjort så här i Frankrike, säger Mats Gerdau.

Man han ser också ljusa sidor av EU-myntet.

– Vi hade ju ett italienskt företag som byggde Skurubron. Rörligheten är jätteviktig när vi gör upphandlingar. Vi kan lättare få bud från andra länder på ett smidigt sätt och vi vet att vi använder samma standarder.