IN I FRYSBOXEN. Efter sportlovet blir det karantän och hemmastudier, för Stockholms elever i högstadiet och gymnasiet. Foto: Mostphots

Karantän för semestrande elever och sportlovsfirare

Elever i högstadiet och gymnasiet ska stanna hemma veckan efter sportlovet. Och alla som kommer hem från utlandsresor sätts i karantän hemma i sju dagar.

  • Publicerad 12:34, 23 feb 2021

Samtliga vårdnadshavare som har sina barn på någon av grundskolorna i Stockholms stad ska ha fått information där man uppmanas att stanna hemma i sju dagar efter hemkomst från en utlandsvistelse.

– Vi som huvudman för den kommunala grundskolan tillämpar Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande utlandsresor samt återkomst från dessa. Elever som omfattas av detta erbjuds distans- eller fjärrundervisning, säger Lee Orberson, grundskoledirektör på Stockholms stad.

Elever som reser utomlands på sportlovet sätts i karantän

Alla svenska medborgare som reser in i Sverige ska, förutom karantänen, testa sig direkt vid hemkomsten och sedan efter fem dagar. Detta sedan muterade virusvarianter, som den extra smittsamma brittiska, nu ökar i omfattning även i Sverige.

Distansundervisning efter sportlovet

Dessutom har Smittskydd Stockholm meddelat att alla högstadie- och gymnasieelever ska stanna hemma i vecka tio, veckan efter sportlovet. Undervisningen får ske på distans.

Detta för att smittspridningen är på väg upp, och befaras eskalera under sportlovet.

– Under sportlovet är det risk att man träffar fler än de man normalt umgås med, och därmed risk för smittspridning. Därför uppmanar vi till distansundervisning för högstadiet och gymnasiet, med undantag för särskolan och för elever som behöver vara i skolan, för praktiska moment och examina, sade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid en pressträff på tisdagen.

Välkommen tillbaka

För dem som varit utomlands gäller att de ska ha testat negativt under den sju dagar långa karantänen för att vara välkommen tillbaka till skolan.

– Jag har full förståelse för att det här kan uppfattas som en påfrestning, men det är viktigt att vi tillämpar och följer expertmyndigheternas rekommendationer, säger Lee Orberson.

Detta gäller redan nu, och kommer att fortsätta göra så till dess att Folkhälsomyndigheten säger något annat.