Inbrott. En tjänsteperson hade tagit med sig handlingarna hem när de stals i hens bil. Foto: Ulrica Andersson

Känsliga personuppgifter om flera barn stulna

Känsliga personuppgifter om flera barn har stulits från stadsdelen Spånga-Tensta. Enligt anmälan beror stölden på mänskliga faktorn.

  • Publicerad 12:00, 20 sep 2021

En arbetsväska som innehöll känsliga personuppgifter om 196 barn i stadsdelen Spånga-Tensta stals vid ett bilinbrott den 30 augusti.

Några uppgifter ska ha varit krypterade men inte alla.

Det framgår av en anmälan som stadsdelen gjort till Integritetsskyddsmyndigheten.

En tjänsteperson som jobbar hemifrån under pandemin har enligt ett brev som skickats till anhöriga till de drabbade barnen tagit med sig arbetsväskan med handlingarna hem när väskan stals i hens bil.

"Mänskliga faktorn"

Stadsdelens praxis är att handlingar inte ska lämna förvaltningen, men på grund av att anställda jobbar hemma under pandemin, har rutiner "brustit" enligt anmälan till Integrationsmyndigheten vilket beror på "mänskliga faktorn".

– Vi beklagar verkligen att det här har inträffat. Det vi nu gör är att vi skärpt rutinerna och kontaktat alla berörda personer och förklarar vad som har hänt, säger Toni Mellblom, stadsdelsdirektör.

Har någon kommit till skada?

– Jag har inte hört något om det. Men personer har fått uppgifter läckta som inte ska läcka.

Stölden har anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg och polisen.

Stals. Handlingarna med de känsliga personuppgifterna förvarades i en arbetsväska när de stals. (genrebild). Foto: Mostphotos