”Förebild Stockholm: Från staffli till fotografi” av Peter Källviks är en riktig kaffebordsbok, för att använda en anglicism.

Peter Källviks har tagit gamla målningar – allt ifrån Vädersolstavlan (1523) till 1800-talsverk med stadsmotiv och sedan gått ut med kamera för att ställa det gamla mot det nya.

Resultatet har blivit en jämförelse i bild mellan dåtid och nutid. Vissa jämförelser är förbluffande i det att det är helt omöjligt att på målningen se var motivet är.

Andra är betydligt lättare att känna igen som motiven från exempelvis Gamla stan.

– Jag vill skildra Stockholms utveckling från en fattig skärgårdsstad till vad den är i dag, säger Peter Källviks.

Steg tillbaka

Han har tidigare gett ut böcker baserade på gamla foton av stadsmiljöer, där nytagna bilder ställts bredvid.

Nu går han alltså ett steg tillbaka till tiden innan fotografering fanns. Han säger sig vara nostalgiker men samtidigt nyfiken på varför staden ser ut som den gör.

– Givetvis ser jag stadens utveckling som spännande och man måste förstå att när man tittar på dessa gamla bilder, vare sig de är målningar eller äldre fotografier, så ser allt oftast lugnt och harmoniskt ut. Men det är ofta tillrättalagt och ibland politiskt.

– Det man inte kan uppleva i dessa bilder är eländet, skiten, fattigdomen, sjukdomar och lukterna. Vi har utvecklingen att tacka för att vi till största delen slipper det idag.

Det var inte svårt att hitta miljöer och platser att fota, säger han.

– Men många gånger var det knepigt att ta meningsfulla fotografier. Många platser har förändrats mycket och vyerna ser annorlunda ut.