REPETITION. Jakob Eklund har spelat en av landet mest kända poliser på tv Foto: Hans Malm

Kändispoliser ska lösa riktiga fall – på scen

Verklighetens brottsbekämpning, otrygghet och vad som egentligen formar en människa. Allt får plats i Mattias Anderssons nya föreställning på Dramaten där kändispoliser från TV, får lösa riktiga fall.

  • Publicerad 18:57, 5 sep 2022

Vad händer om man flyttar sex kända TV-poliser till en teaterscen, och ger dem en rad autentiska rättsfall att lösa?

Det är utgångspunkten i Mattias Anderssons nya pjäs.

Politiker fyller valrörelsen med stora ord om trygghet och brottsbekämpning. Undersökningar visar att vi upplever större otrygghet och brotten och skjutningarna bara ökar.

När den mjuka soffan omhuldar våra trötta kroppar, är det trots det just detta vi vill se på TV. Nordic Crime heter genren som folk inte tycks få nog av.

PÅ RIKTIGT. Rebecka Hemse och Råduret på repetition. Foto: Hans Malm

Smarta poliser som inför en extra tuff uppgift sätts samman i ett specialiserat gäng för att från något skrymsle lösa det ena svåra fallet efter det andra. Vi får inte nog.

Nu ska alltså sex av de fiktiva kändispoliserna upp på scen och sättas på prov. Medverkar gör Jakob Eklund, Lena Endre, Rebecka Hemse, Krister Henriksson, Nemanja Stojanović och Nina Zanjani.

Föreställningen Nordic Crime har premiär på Dramatens lilla scen den 8 september. För regi och manus står Mattias Andersson, tillika Dramatens konstnärlige ledare.