DRAKAR. Fem nya drakar ska investera i de smartaste affärsidéerna. Fr v: Jacob de Geer, Upplands Väsby, Shervin Razani, uppvuxen i Husby, Sara Wimmercranz, uppvuxen i Älmhult, Lena Apler, Göteborg, och Jonas Eriksson, Sigtuna. Foto: Foto: Ulrika Malm /SVT

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.

  • Publicerad 10:08, 20 sep 2021

Det är otroligt kul och inspirerande för mig att del av alla berättelser.

Efter elva års frånvaro gör "Draknästet" comeback på SVT. I programserien får unga entreprenörer presentera sin affärsidé och söka en investering inför fem redan framgångsrika superentreprenörer, så kallade drakar.

"De vet hur det är att börja från noll och bygga nya bolag från grunden. Med egna pengar, erfarenhet och kunskap ska de investera i de entreprenörer och affärsidéer som faller dem i smaken", skriver SVT.

”Helt golvad”

En av drakarna i programmet är Jonas Eriksson – en av Sigtunas mest kända doldisar.

– Det är otroligt kul och inspirerande för mig att ta del av alla berättelser. Det handlar inte bara om idéer utan ibland livsöden och om människan bakom. Allt från hur det här skapades till vad det var som gjorde att personen hamnade i de här tankarna, säger Jonas Eriksson till Mitt i Sigtuna.

Jonas Eriksson har haft en hektisk sommar. Förutom att hans hälso- och träningsföretag WE slog upp portarna till Sigtunas första padelhall satt han dagligen i EM-studion och pratade fotboll. Dessutom är han i slutfasen av att släppa sin bok.

Jonas gillar entreprenörskap och han tycker att det är ett privilegium att få ta del av unga entreprenörers glöd. Han känner igen sig själv som ung företagare.

– Det gör jag verkligen, men jag är också helt golvad av de här personerna. Jag tyckte att jag var rätt duktig när jag var 21 år gammal, men här kommer det folk från gymnasiet som är så skickliga och duktiga på sin sak och hur de löser problem – ja, jag är så imponerad, säger han.

Vann att döma

Förutom att driva egna företag har Jonas Eriksson varit fotbollsdomare på allra högsta nivå. Men han tycker inte om att vara i centrum.

– Jag har fått många frågor att vara med i tv men tackat nej. Här är jag med för att jag känner att jag är kompetent och att jag kan bidra med något. Jag kommer inte vara med i på program som Mästerkocken eller Let´s dance.

I stället för fotboll ska han alltså bedöma andra entreprenörer i tv. Och hans krav är hårda – på en minut ska entreprenören ha lyckats övertala honom.

– Man pratar om en hisspitch, att man på en kort stund ska kunna övertyga någon. Kan du inte övertyga mig eller en kund på en gång, ja då blir det svårt.

Vad får dig intresserad av att vilja gå vidare?

–  När någon som står där och har den där glöden i ögonen. Där jag kan se att det här är viktigt för den här personen. Grunden för mig är att jag ska förstå det på en minut. Jag behöver inte kunna allt i detalj, men jag vill kunna förstå.

Jonas tre tips för framgång

Tro inte att du kan göra allt själv, det finns ingen som kan göra allt. Samarbeta och hitta ett team är nyckelorden.

Var beredd att du måste jobba väldigt mycket. Man kan vinna på en trisslott och få det bra ett tag men vill man vinna på triss varje vecka är långsiktighet viktigt. Tråkigt svar men ärligt.

Var beredd på motgångar. Alla människor har motgångar. Idrottsmän missar en straff eller ramlar i springlopp, sådant syns inte alltid i företagande. Det kan var så att när man jobbar som hårdast får man minst resultat. Det är bara att ta sig upp för backen, även när man tror att det inte kommer att gå.

Visa merVisa mindre

Drake. Jonas Eriksson är imponerad av de unga entreprenörerna. Foto: Foto: Ulrika Malm /SVT

Årets drakar

JONAS ERIKSSON, Sigtuna (från Luleå). Framgångsrik fotbollsdomare, har byggt och sålt bolag som ägde tv-sporträttigheter. I driver han bland annat tränings- och hälsokedjan WE och investerar i startups.

JACOB DE GEER, Upplands Väsby. Techentreprenörer som bland annat grundat  iZettle, som PayPal köpte för 20 miljarder kronor. 

LENA APLER, Göteborg. Grundade finansbolaget Collector. Har utnämts till ”Årets entreprenör” och ”Årets vd”.  

SARA WIMMERCRANZ, Stockholm (från Älmhult). En av Footways grundare. Riskkapitalist som driver Backing Minds som investerar i startups.

SHERVIN RAZANI, Stockholm (uppvuxen i Husby, född i Iran) Har drivit apotek, finans- och eventföretag. Grundade rekryterings- och konsultföretaget Jurek

Draknästet sänds på torsdagar i SVT.

Visa merVisa mindre

DRAKNÄSTET. Är Merhans miljövänliga el-mopeder lösningen för budbranschen, och vilken av entreprenörerna får så många anbud att drakarna tvingas sälja in sig själva istället? Foto: Foto: Ulrika Malm /SVT

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55