Åtal. Fyra män, varav en känd rappare från Järva, står nu åtalade vid Solna tingsrätt misstänkta för rån. Foto: Leif Oldenburg

Känd rappare åtalas misstänkt för rån

Fyra män åtalades i dag, torsdag, för ett rån mot en kiosk i Akalla som skedde i mitten av augusti. En av personerna är en känd rappare från Järva, som greps på Arlanda den 20 september. Samtliga åtalade nekar till brott.

  • Publicerad 12:20, 14 okt 2021

Den 18 augusti rånades en kiosk vid Sibeliusgången i Akalla av flera personer. Personerna ska ha fått med sig bland annat cigaretter, godis, snus och liknande.

– De har gått in i butiken och hotat personal, dels med verbala hot och dels med vad som kan betraktas som underförstådda hot, säger kammaråklagare Lotta Karlsson, vid Västerorts åklagarkammare.

Två personer häktades strax efter rånet, och den 30 augusti anhölls även en känd rappare från Järva i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för rån. Artisten kunde senare gripas på Arlanda den 20 september, och har varit häktad med restriktioner sedan dess.

Känd Järvarappare häktad misstänkt för rån

Gott bevisläge

På torsdagsmorgonen den 14 oktober meddelade Åklagarmyndigheten att fyra män nu åtalas i målet vid Solna tingsrätt. Alla är misstänka för rån.

– Männen är mellan 16-27 år. Det är fyra åtalade personer, men det var ytterligare minst två okända som deltog vid rånet, säger Lotta Karlsson.

Hon anser sig ha bra bevis mot männen.

– Bevisläget är mycket gott, annars hade jag inte väckt åtal, säger hon.

Alla åtalade nekar till brott.

Medlem i gäng

Den kände rapparen från Järva har flera miljoner streams på Spotify. Han har sedan gripandet suttit häktad med restriktioner, då det ansågs finnas risk att han skulle förstöra eller påverka utredningen annars.

Mannen har genom sin advokat bestridit häktningen.

"XX är en välkänd artist som har vunnit flera priser för sitt artistskap. En häktning innebär således att XX riskerar lida både ekonomisk- och ideell skada i och med den mediala uppmärksamhet en häktning innebär.", skrev man i överklagan.

Rapparen ska förutom karriären som artist även ha en tongivande roll i ett av de kriminella gängen i Järva.

– Polisen gör bedömningen att han kopplas till ett av nätverken. Vad han har för roll kan jag dock inte uttala mig om, säger Lotta Karlsson.

Lotta Karlsson vill inte heller uttala sig om vad hon kommer yrka på för straff, men säger att rån har en straffskala som löper från minst ett år till max sex år.

– Nu väntar vi på att få besked om när rättegången kan börja, vilket den måste göra inom två veckor, säger hon.