När försommaren är som vackrast är både Prästgårdsparken och Sjörövarparken omgärdade av höga stängsel. Stockholms stad har nu börjat den stora omdaningen, som bland annat innebär att gränsen mellan de två parkerna försvinner, att en gräsmatta blir större, lekplatsen modernare och att gångbanor dras om.

Men är det nödvändigt att fälla 50 träd för att göra detta? Nej, tycker de Solberga- och Älvsjöbor som startade en aktionsgrupp när de insåg vad som skulle hända.

– Jag var den som först såg lapparna som satts upp på träden. Jag blev chockad. Jag visste att området hade projekterats men hade inte förstått att så många träd skulle bort. Det hade ingen här gjort, säger Elin Rawet när Mitt i träffar delar av gruppen i Prästgårdsparken.

Vaktade i parken

I Facebookgruppen Vårt Älvsjö/Solberga föreslog hon att man skulle skapa aktionsgruppen och fick snabbt gensvar. Under en intensiv vecka i början av maj skickades långa brev till exploateringskontoret, stadsträdgårdsmästaren och exploateringsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

– Vi var också här varje dag och vaktade och pratade med människor. Vi fick väldigt stor respons från de flesta, säger Auro Ricking.

"Vinst för demokratin"

Kampanjen gav resultat. Efter en knapp vecka meddelade Johan Nilsson att han gett exploateringskontoret uppdraget att pausa fällningarna eftersom han ansåg att det fanns "flera befogade frågor och synpunkter".

Ytterligare en vecka senare meddelade kontoret att man omarbetat planen för att kunna spara 14 av de träd som var planerade att fällas.

– Det är fantastiskt att de lyssnade på oss. Det hade jag inte vågat hoppas på. Helt nöjda är vi inte eftersom vi helst hade sett att betydligt fler träd sparades men det här är ändå glädjande, säger Elin Rawet och för medhåll av Auro Ricking:

– Jag tycker inte att ett enda träd ska fällas, men det här är ändå en vinst för demokratin. De ändrade planen trots att de precis skulle starta sitt arbete, säger hen.

"Ta tillvara kunskap"

Exploateringskontoret har ingen skyldighet att ha samråd inför parkarbeten, men gruppen är ändå kritisk till att man inte gick ut med tydlig information i god tid.

Marie Järvås, som är medlem i Älvsjö miljöråd, tycker också att tjänstemännen borde bli bättre på att ta till vara på lokal expertis inför stora projekt.

– Varför kontaktade man inte Älvsjö miljöråd? Vi hade kunnat bidra med viktig kunskap, säger hon.

Läs mer här: Toppolitiker grep in i processen