Det är Helenelundsskolan och Gärdesskolan som själva har ansökt om att få sätta upp kameror. Och utbildningsnämnden har nu gett grönt ljus.

– Personlig integritet och behovet av att kunna säkerställa säkra miljöer har vägts mot varandra. Jag tror att vi kommer att få se allt fler kameror i Sveriges skolor framöver, i förebyggande syfte, säger Linda Ekstrand, utbildningsförvaltningens chef i Sollentuna.

Finns kameror sedan tidigare

Bevakningskameror installerades redan sommaren 2019 i Helenelundsskolans högstadiebyggnad, efter upprepade inbrott med stölder av bland annat cirka 300 surfplattor. I fjol tillkom kameror vid två olika entréer och vid matsalen, efter upprepad glaskrossning.

Kamerorna har lett till minskad skadegörelse enligt skolan, men fortfarande utsätts korridorerna och idrottshallens omklädningsrum för mycket skadegörelse.

Problemen har fortsatt

Personalen har märkt att högstadieelever har börjat söka nya platser där de kan hänga med låg risk för upptäckta. Och skadegörelsen har fortsatt. I korridorer och omklädningsrum handlar det om tömda brandsläckare, krossade speglar, klotter, nedrivna takplattor och saboterade takarmaturer. Dessutom förekommer rökning och nedskräpning i omklädningsrummen, så som att smeta in bänkarna med smör.

Problemen på Gärdesskolans högstadium har varit snarlika. Rektorn Anette Lundqvist beskriver att det har varit svårt att säkra att alla elever känner sig trygga på grund av skadegörelsen.

Dessutom tar sig elever in på ställen där de inte får vara och det är ”omöjligt att ha personal som ständigt cirkulerar runt på skolan för att kontrollera att inget händer”, skriver rektorn i sin redogörelse.

Förekommer narkotika

Gärdesskolan har även problem med narkotika varför man menar att det är ännu viktigare att ha en överblick över olika utrymmen. Att ständigt kontrollera alla lokaler skulle kräva ökad personaltäthet, eftersom mycket sker när personalen har undervisning, förklarar rektorn.

Skolornas ledning har diskuterat frågan med elever, vårdnadshavare och arbetstagarorganisationer, och gjort en intresseavvägning som mynnat ut i att bevakningsbehovet väger tyngre än integritetsintrånget.

– Det var ett ganska lätt beslut. Den nybyggda delen av skolan, högstadiedelen där vi har haft problemen, är tre våningar och det är svårt att ha koll överallt. Och eleverna efterfrågade själva kameror, säger Anette Lundqvist.

Kamerorna kommer bara att vara aktiva under skoltid.

"Kan aldrig ersätta vuxennärvaro"

Alla partier ställde sig bakom beslutet att tillåta kameror på skolorna. Men Socialdemokraterna lämnade in en protokollsanteckning, som fick stöd av V, MP och SP.

– Den handlar om att vår grundsyn är att kameror aldrig kan ersätta vuxennärvaro och att det behöver anställas mer personal i skolan, säger Mette Hildingsson (S) som är 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Nu ska kameror beställas och sättas upp så snabbt som möjligt.