Nya verkstan på Norrtullsgatan är en del av socialpsykiatrin och håller studiecirklar i allt från matlagning till textil och metallverkstad. Varje år brukar de julpynta men i år fick de beskedet att varken gran, stjärnor eller elljusstakar fick lysa i fönstren.

– Staden har bestämt att det inte blir dekorationer och julbelysning. Det är bara dumheter. Det är inte julstjärnor som drar el, sa en kvinna i förra veckan som ofta besöker verksamheten.

En anställd höll med.

– Det är ett bisarrt beslut. Man får lite julkänsla, alla kanske inte firar jul tillsammans med andra. Det handlar inte heller om många kronor. Det är ju inte en hel djurpark med blinkande renar och tomtar.

Även bland förskolor på Norrmalm har det rått ovisshet. Även om de inte brukar ha särskilt många julstjärnor har flera funderat på att avstå helt.

Vill minska

Stockholms stad har gått ut med att alla förvaltningar, bolag, kontor och verksamheter ska bruka så lite el som möjligt i vinter. "Även små besparingar gör skillnad när det görs av många", står det i ett utskick från miljösamordnaren på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

– Att undvika julbelysning kan vara en sådan åtgärd, säger Olof Klingvall, kommunikatör på stadsledningskontoret.

Först gjordes det bara undantag för vård- och äldreboende – men i veckan skickades ett förtydligande ut. Det handlar om att verksamheterna själva får värdera behovet..

– Visst kan det finnas en kostnadsaspekt, men framför allt att stan som samhällsaktör har som ambition att bidra till en minskad elanvändning i vinter. Det går i linje med myndigheternas nationella kampanj för minskad elanvändning. Många bäckar små.

De nya riktlinjerna har fått Nya verkstan att tända både gran och julstjärnor.

– Men inte på kontoren. Och nu med en timer som släcks när dagen är slut. Jag tycker att det känns bra. Det är ju trevligt när det är tänt, säger enhetschefen Charlotta Johansson.