För tredje året har julen flyttat in på den lilla gångvägen vid Briljantgatan, platsen som för tynneredsfamiljer numera är allmänt känd som Safirträdgården.

I ett träd hänger Askungens eleganta klänning och i en bergsskreva står det guldskimrande slottet. På andra sidan om den mosaikprydda gångtunneln har barn från området klätt en liten julgran med kulor tillverkade av pärlplattor.

Under jullovet kommer mötesplatsens grundare, Monika Tildevik, enligt traditionen att ordna med aktiviteter för barnen i området och som vanligt görs allt arbete ideellt.

– Den 26 december kommer vi att ha en julklappsutdelning och sedan kommer jag att lägga upp fler datum efter hand på Safirträdgårdens facebooksida. Vi kommer att försöka göra lite olika saker under lovet, men allt är inte helt klart än.

Johanna Roos

Skapade tillsammans

En fredag i mitten av december hade Safirträdgården bjudit in konstnärerna Lina Ikse och Pecka Söderberg från konstepidemins verksamhet Allas ateljé, som syftar till att uppmuntra fantasi och fritt skapande bland barn och unga.

De hade med sig byggmaterial som barnen fick använda till att gemensamt skapa en julig koja.

– Den blir jättemysigt och fin, tyckte Tristan som tillsammans med kompisarna Lina och Hussein försökte få kojan tät med hjälp av granris.

Evenemanget, som de valt att kalla "Kom och skapa", lockade många barn som passade på att stanna till i Safirträdgården på väg hem från skolan.

Johanna Roos

Johanna Roos

Johanna Roos

Johanna Roos

Johanna Roos