Få dagar på året är så inrutade av rutiner som julafton den 24 december. Julgranen ska vara klädd, maten som står på bordet ska vara tillagad enligt vissa recept som helst ska ha funnits i släkten under generationer och nåde den som försiktigt yppar att vi kanske ska skippa Kalle Anka i år eftersom vi ju sett samma sak de senaste dryga trettio åren.

Att ge varandra gåvor runt julhelgen är en tradition som började praktiseras i de övre samhällsklasserna i Sverige under 1700-talet. Hos de breda folklagren var det inte ens presenter som var de tidigaste julklapparna utan skämtgåvor som man kastade in i stugan efter att man klappat på dörren, därav namnet julklapp. Det var inte förrän efter andra världskriget då den allmänna levnadsstandarden ökade som julklapparna slog igenom brett. Det var med ökad rikedom som fler kunde köpa julklappar att dela ut på julaftonens kväll

Hon började slå in julklapparna

En detalj i julklapparna som vi faktiskt, åtminstone till viss del, kan härleda till Göteborg är julklappspappret. Även om Beda Hallberg vare sig föddes eller dog i Göteborg så var det här som hon under lång tid arbetade och det var också här som hon introducerade majblomman i början av förra seklet.

Inför julen 1922 besökte Beda Hallberg Oslo där la hon märke till ett mönstrat julpapper, med röda tomtar och röda julfåglar. Det norska julpappret hade i sin tur kommit till landet från USA. Beda Hallberg insåg snabbt att detta var en idé som även skulle slå i Sverige så hon tog den genast med sig hem.

Under det tidiga 1900-talet var tuberkulos en folksjukdom. En fjärdedel av alla dödsfall i Göteborg kunde härledas just till tuberkulosen. Beda Hallberg hade tidigare startat försäljning av majblommor just för att hjälpa tuberkulossjuka och även inkomsterna från försäljningen av det mönstrade julklappspappret gick till människor som drabbats av tuberkulosen.

Vid försäljningen i Sverige kostade julklappspappret 10 öre för ett ark och en hel krona för en rulle om fem meter. Det nya mönstrade julklappspappret som Beda Hallberg tagit med sig från Norge slog snabbt ut det tråkigare bruna omslagspapper som man använt tidigare.

Även om Nationalföreningen mot tuberkulos var först med att sälja julklappspapper fick de inte vara ensamma om idén särskilt länge, pappersindustrierna tog över. Därför bestämde sig Beda Hallberg redan 1934 att lägga ner försäljningen av julpapper.

Men idén levde kvar och det är alltså just Beda Hallberg du ska tacka när du sitter på julaftonskvällen med dina öppnade paket och mängder av julklappspapper på golvet.

God Jul!