– Här är vi i Nuet vare sig man vill eller inte, sa Göteborgskonstnären Jens Thoms Ivarsson när verket invigdes för drygt två sedan.

Alla som vill uppleva Nuet får skynda till naturområdet Hökälla på Norra Hisingen. För snart tillhör konstverket – ett 14 meter högt, gulmålat utkikstorn – det förflutna. Nuet kommer att monteras ner under våren.

– Jag blev bedrövad när jag förstod att det ska försvinna. Placeringen är superhäftig och man ser enda bort till Läppstiftet, säger naturguiden och äventyraren Adrian Nordenborg som nyss har upptäckt konstverket.

Locka till bortglömda platser

Nuet upprättades hösten 2017 som en del i Göteborg & Co:s konstsatsning inför stadens 400-årsjubileum. Tanken med projektet var att locka besökare till bortglömda och avvikande platser.

Och det är precis den effekten Nuet har haft på Adrian Nordenborg och många andra göteborgare.

– Jag hade missat Hökälla och jag är ändå naturintresserad men Nuets dragningskraft fick mig att upptäcka platsen. Jag var där i ett par timmar, fikade i vårsolen bland ekarna och det var 14 andra personer som besökte tornet. Både barn och vuxna, till och med en kvinna som parkerade sin rollator nedanför och kämpade sig upp till toppen. Alla blev lika förvånade när jag sa att det skulle rivas, säger han.

På Göteborg & Co bekräftar Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021, att tornet rivs under våren.

– Det var från början tänkt att förgylla platsen några år, enligt den temporära karaktären som Land Art-konstformen har. Det tillfälliga treåriga bygglovet löper ut 1 juli och stadsdelen Norra Hisingen har beslutat att avetablera tornet enligt plan, säger hon.

"Ingen vill ta ansvar"

Jens Thoms Ivarsson menar att det istället handlar om att ingen i staden vill ta ansvar. Att bygglovet går ut i år stämmer men tanken har hela tiden varit att förlänga det.

– Verket skulle kunna stå i 20 år till utan problem. Det kräver väldigt lite underhållsarbete, den stora investeringen är redan gjord. Ändå väljer man att ta ner det för att ingen i staden vill ta på sig ägaransvaret. Det är jättetrist och märkligt i synnerhet när det bara är ett halvår kvar till 2021, säger han.

Vad händer med konstverk efter nedmonteringen?

– Brädorna går till återvinning och byggställningen kan användas igen och lämnas därför till park- och naturförvaltningen, säger Therese Brusberg.

Adrian Nordenborg ger inte upp hoppet om Nuet.

– Det vore verkligen sorgligt om ett verk som är i så gott skick, robust och smart byggt försvinner. Nuet förtjänar all uppmärksamhet innan det är för sent.