Har man en adress till en kompis men ingen aning om vägen dit så kan man använda kartfunktionen i en mobiltelefon. Just det exemplet på en vardagssituation där man tar hjälp av rymden ledde klass 6 på Höglundaskolan fram till segern.

– Vi kom på att om vi går in på en karta i mobilen så är kartan i sin tur kopplad till en satellit. På så sätt fick vi ihop det, säger Elisabeth Hagman, lärare för klassen.

Förstapris i tävlingen var en digital träff förra veckan med Christer Fuglesang, Sveriges första rymdfarare.

Frågor om toalettbesök

Eira Stålgärde, 12, berättar att hon och de andra eleverna i klassen var förväntansfulla och hade förberett många frågor.

– Det var spännande och coolt att vi fick prata med honom. Vi undrade mest om hur det var att vara i rymden, säger hon.

Allra mest nyfikna var eleverna på hur det fungerar att gå på toaletten i rymden, när allt flyger omkring. Men det var det till slut ingen av eleverna som vågade fråga. Då fick Elisabeth Hagman rycka in.

– Det var lite för känsligt. Men han berättade i varje fall att de använder en slags dammsugare, och det hade de väldigt roligt åt, säger hon.

Hon berättar att detta verkligen har väckt många av elevernas intresse för rymden, och att flera är intresserade av att gå i Fuglesangs fotspår.

– Det undrade vad det behövs för utbildning för att bli astronaut, säger hon.

Rymdtävlingen arrangerades av Forskarfredag, ett internationellt vetenskapsprojekt som ordnar aktiviteter där forskare och allmänhet träffas.