När bland annat Söder satte upp lagliga, öppna graffitiväggar försökte även dåvarande rödgrönrosa majoriteten på Kungsholmen väcka liv i frågan om mer gatukonst i stadsdelen.

Det blev ett upprop till intresserade fastighetsägare – som i stort sett kammade noll förutom en tillfällig vepa på Serafen som ägs av stadens äldrebostadsbolag Micasa.

Det var fem år sedan och förvaltningen pekade även då ut muralmålningar, konsttavlor och konstplakat som möjliga vägar framåt. Enligt förvaltningen samarbetar man nu främst med Stockholm konst när de tar fram offentlig konst i samband med parkupprustningar, vilken konstform som det då blir beror helt på platsen och konstnären.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-kungsholmen-fa-mer-gatukonst-trots-nej-till-uppbyggda-graffitivaggar/reppkh!XWxJHMD45lJDpzSjx9DmA/

De pekar även på att staden centralt har i uppdrag att upprätta tio nya muralmålningar innan 2022 är slut.

Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) har tidigare stridit för mer gatukonst då han satt i kulturnämnden. Däremot är möjligheterna små att på egen hand få till mer gatukonst enligt honom.

https://www.mitti.se/nyheter/jatteskynke-kungsholmens-nya-gatukonst/repreo!j3bvXeKeyqunQDv8GvTpw/

– Vi äger ju inga fastigheter, men vi har våra parker. De nya träskulpturerna i Fredhällsparken är ju också ett slags konst. Jag ser gärna mer konst i samverkan med kulturnämnden och Stockholm Konst. Alla nämnder och förvaltningar måste jobba för att förverkliga stadens strategier.

Er egen utredning pekade ändå ut ett par inriktningar för fortsatt arbete för gatukonst. Är det nedlagt eller något som kan tas upp igen?

– Jag tar gärna upp det igen. Jag kommer att lyfta frågan om konstnärlig gestaltning för diskussion i vår grönblå majoritet och med förvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-vaxer-gatukonsten-pa-kungsholmen/aRKpga!WbK7fWl6l1YrE@XnzHAa8w/