När de tidigare ägarna Mia Granath och Staffan Wendt skulle sälja Vattenverket kontaktade Staffan en vän – som genast tänkte på sin son Jonatan Stenharg.

– Jag blev förälskad i stället direkt och kontaktade min farbror Conny som har drivit eget bageri i över tio år. Nu sköter han bageriet och jag kaféet, säger Jonatan Stenharg.

Vässa menyn

Conny Stenharg har de senaste åren varit huvudbagare på Riddarbageriet i Stockholm. Jonatan Stenharg är uppvuxen på Östermalm och har jobbat mycket ute på Djurgården, där hans pappa haft flera restauranger.

– När jag kom till Vattenverket kände jag igen mig. Det är en liknande miljö som på Djurgården, med en stor härlig uteservering. Jag började jobba hos min pappa när jag var tolv år. Jag började i glasskiosken och jobbade mig igenom alla stationer i restaurangen.

I dagsläget har Vattenverket samma meny som tidigare, öppettiderna är desamma och det går fortfarande att boka festvåning när kaféet inte är öppet. Allt är som vanligt, utöver lite nya möbler.

– Det kan vara högt tryck, särskilt på helgerna. Vi vill att det ska vara mysigt och inte så trångt, men också att fler ska få plats. Det är något vi vill förbättra.

– Det första vi gör nu är annars att se över logistiken. Vi vill att det ska gå snabbare att få ut maten till gästerna.

Snart ska Jonatan och hans pappa, som är kock, diskutera menyn.

– Med tiden kommer vi att sätta vår egen prägel på maten och fikat. Vi ska testa lite nya rätter och se vad folk tycker om. Fortfarande sallader, toast och soppa – men med lite med en annan tvist.

Ny styrka

Stora delar av den personal som jobbade på Vattenverket hade redan sagt upp sig när Jonatan tog över. De har följt med Mia Granath till hennes nyöppnade restaurang Mama Carmen, vilket Mitt i berättat om. Jonatan söker därför fler som vill jobba på kaféet.

– Vi har en del ny personal och söker fler. Tråkigt att de flesta som jobbat här har lämnat, men vi håller på och bygger upp en ny styrka och det är jättefin stämning. Vi har underbara, extremt trevliga kunder så det är väldigt kul att arbeta här, säger Jonatan Stenharg.