Pepp. Så här kan det se ut på träningspassen vid Västra Banvägen i Enebyberg. Foto: Anton Kyhlbäck

Jonas prisas för sin träning

Han är Enebybergbon som under pandemin håller i träningspass utomhus – helt gratis. Nu är Jonas Hydén en av två som belönas med stipendium ur Hälsovårdsfonden för sitt arbete med att främja hälsan hon unga.

  • Publicerad 14:13, 20 jan 2022

För att klara av jobbet och må bra, så måste jag träna

Utmärkelsen kom som en överraskning för honom.

– Det är jätteroligt, säger Jonas Hydén.

Allt började våren 2020, precis vid pandemins början. Jonas Hydén, som till vardags arbetar som konsult, jobbade hemifrån och hans fru föreslog att de skulle träna utomhus. Han fick då idén att även bjuda in sina grannar i Enebyberg. Han skrev då tidigt en morgon i en lokal Facebook grupp att han skulle träna senare den dagen och grannarna slöt upp.

Aldrig ställa in

Träningspasset blev en succé och sen en vana. Nu anordnar han pass två gånger i veckan.

– Det är ungefär 15 personer som kommer regelbundet i olika omgångar. Omkring 5 till 9 personer varje gång.

Jonas Hydén har som policy att aldrig ställa in en träning, utan passen sker i alla väder, vilket är uppskattat av deltagarna.

– Det bästa med träningen är att det blir av. I och med att jag själv är ansvarig kan jag inte ställa in det. För att klara av jobbet och må bra, så måste jag träna, säger han.

"Få andra att växa"

Han berättar att det främst är personer mellan 30 och 50 år som deltar regelbundet. Däremot uppmuntras barn och ungdomar att delta på lov, något han tror bidragit till utmärkelsen.

– Jag gillar att få andra att växa och att coacha, säger Jonas Hydén.

Arbetar mot kränkningar

Förutom Jonas Hydén prisades även Jennie Castenvik, lärare på Ekebyskolan, för sitt arbete med att förebygga kränkningar på nätet. De tilldelades ett stipendium på 12 500 kr vardera under en ceremoni i Mörby centrum.

Stipendiater. Jennie Castenvik och Jonas Hydén tilldelas varsitt stipendium ur Hälsovårdsfonden för sitt arbete med att främja hälsan hos unga i kommunen. Foto: Danderyds kommun

Hälsovårdsfonden

Fonden startades 1968 genom en donation från Einar von Holst och delas ut varje år till en person som är verksam i Danderyds kommun. Personen som tilldelas stipendiet ska arbeta framstående med att stimulera en sund hälsoutveckling för de unga i kommunen.

Källa: Danderyds kommun

Uteträningar

Träningspass varje måndag och onsdag på lekplatsen vid Västra banvägen i Enebyberg.

Träningarna är öppna för alla och sker lunchtid. Mer information finns i Facebookgruppen "Utomhusträning i Enebyberg".