Märsta kulturförening håller till på Kulturstugan i Märsta. Nu när pandemin har släppt är det full fart på verksamheten igen.

– Vi har fått hålla stängt under hela pandemin vilket varit tråkigt. Vi har några stamgäster som kommer nästan varje vecka och fikar. Det är mest äldre som kommer till oss men det kommer även några ungdomar ibland, säger Lena Hedman som är ordförande i Märsta kulturförening.

Kulturstugan håller öppet på helgerna med kafé, hantverksförsäljning, utställningar och musikevenemang. Alltihop saker som lockar de ungefär 100 medlemmarna till lokalen.

– När vi har livemusik kan det komma upp till 40 personer. Sedan hade föreställningen "Till Hasse och Tage" här, då kom det många. När det är vernissage kommer ofta många och nu har vi en medlemsutställning som är populär, säger Lena Hedman.

Medlemsutställningen innebär att medlemmarna får hänga upp varsitt konstverk i lokalen. Det finns också en kaféutställning i rummet där kaféet håller till. Samtliga verk är till salu. Varje termin är det fyra eller fem stora utställningar.

– Vi försöker rikta oss till lokala förmågor när det gäller konst och musik men har även haft kändisar. Lasse Åberg har haft en konstutställning här. Vi har haft från Knivsta och Uppsala men väljer gärna någon som bott i kommunen. Gärna en viss anknytning, säger Ingemar Hedman som är musikansvarig i föreningen.

Föreningen driver Kulturstugan på ideell basis. Det brukar ofta innebära många ideella timmar i föreningslivet.

– Vi har kafé där allting är hembakat, vi bakar allting själva och så är det ekologiskt så långt det går, säger hon.

När föreningen tog emot priset fick de även 10 000 kronor, pengar föreningen inte hade räknat med.

Vad ska ni göra för de pengarna?

– Dem ska vi investera i kanske en ny belysning och belysning till tavlorna. Kanske ska vi köpa nya stolar. Vi har precis fått pengarna så det är inte helt bestämt än. Men något bra blir det, det var verkligen ett uppskattat tillskott, säger Lena Hedman.