Kulturstugan i Märsta, med på bild: Lena Hedman och Ingemar Hedman Foto: Mikael Andersson

”Jätteskönt att pandemin är över”

Tidigare i maj vann Märsta kulturförening kommunens kulturpris. Men gladast är föreningen att pandemin är över och de kan driva sin verksamhet igen.

  • Publicerad 16:57, 1 jun 2022

Det är mest äldre som kommer till oss men det kommer även några ungdomar ibland

Märsta kulturförening håller till på Kulturstugan i Märsta. Nu när pandemin har släppt är det full fart på verksamheten igen.

– Vi har fått hålla stängt under hela pandemin vilket varit tråkigt. Vi har några stamgäster som kommer nästan varje vecka och fikar. Det är mest äldre som kommer till oss men det kommer även några ungdomar ibland, säger Lena Hedman som är ordförande i Märsta kulturförening.

Kulturstugan håller öppet på helgerna med kafé, hantverksförsäljning, utställningar och musikevenemang. Alltihop saker som lockar de ungefär 100 medlemmarna till lokalen.

– När vi har livemusik kan det komma upp till 40 personer. Sedan hade föreställningen "Till Hasse och Tage" här, då kom det många. När det är vernissage kommer ofta många och nu har vi en medlemsutställning som är populär, säger Lena Hedman.

Medlemsutställningen innebär att medlemmarna får hänga upp varsitt konstverk i lokalen. Det finns också en kaféutställning i rummet där kaféet håller till. Samtliga verk är till salu. Varje termin är det fyra eller fem stora utställningar.

– Vi försöker rikta oss till lokala förmågor när det gäller konst och musik men har även haft kändisar. Lasse Åberg har haft en konstutställning här. Vi har haft från Knivsta och Uppsala men väljer gärna någon som bott i kommunen. Gärna en viss anknytning, säger Ingemar Hedman som är musikansvarig i föreningen.

Föreningen driver Kulturstugan på ideell basis. Det brukar ofta innebära många ideella timmar i föreningslivet.

– Vi har kafé där allting är hembakat, vi bakar allting själva och så är det ekologiskt så långt det går, säger hon.

När föreningen tog emot priset fick de även 10 000 kronor, pengar föreningen inte hade räknat med.

Vad ska ni göra för de pengarna?

– Dem ska vi investera i kanske en ny belysning och belysning till tavlorna. Kanske ska vi köpa nya stolar. Vi har precis fått pengarna så det är inte helt bestämt än. Men något bra blir det, det var verkligen ett uppskattat tillskott, säger Lena Hedman.

Vill bidra till att kulturen ska få blomstra

Kulturstugan håller till i en liten röd stuga ovanför Märsta centrum.

Det är en av de äldre byggnaderna i orten som fått stå kvar.

Kultrurstugan drivs sedan 2009 ideellt av Märsta kulturförening.

Föreningen har ungefär 100 medlemmar som vill bidra till att kulturen ska få blomstra i Märsta.

Kulturstugan håller öppen varje lördag och söndag mellan klockan 11 och 16.

Visa merVisa mindre

Brand i vedpanna i Odensala

Nyheter Ingen person kom till skada under branden Det brann i en vedpanna under söndagskvällen. Ingen person kom till skada och det var inte risk för någon spridning av branden som ägde rum i Odensala.måndag 27/6 10:57

Ny lågprisparkering öppnar vid Arlanda

Nyheter Parkeringsplatsernas Ryan Air En ny långtidsparkering har öppnat vid Arlanda. Det som sticker ut är priset.söndag 26/6 16:08

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06

Kom ihåg att trycka på gröna knappen

Nyheter Pendeltågens dörrar öppnas inte automatiskt under sommaren Nu under sommaren, fram till och med 9 september, öppnas inte dörrarna på pendeltågen automatiskt så du måste du trycka på knappen om du vill klara av eller på.torsdag 23/6 13:19

Nya laddplatser till elbilar i Sigtuna

Nyheter Sigtunahöjden erbjuder fler laddplatser för alla Åtta nya laddstolpar finns nu på Sigtunahöjden. Där kan vem som helst ladda sin elbil. Även under kvällar, nätter och helger. – Vi vill skapa mervärde för hela Sigtuna, säger Lotta Boman.onsdag 22/6 12:50