Karolinska Universitetssjukhuset ser ut att för 2020 hamna på ett ekonomiskt överskott på 73 miljoner kronor. En rejäl skillnad mot underskottet på nästan 1,9 miljarder kronor år 2019.

https://www.mitti.se/nyheter/karolinska-drar-tillbaka-varsel-om-att-saga-upp-hundratals/lmtip!9031665/

En orsak är enligt sjukhuset själva mindre administration jämfört med tidigare, men framförallt handlar det om att sjukhuset på grund av pandemin har stått för 5,7 procent mer vård än vad Region Stockholm beställt.

Karolinska har vårdat cirka 7 500 covid-19 patienter och genomfört över 1,5 miljoner prover för covid-19, vilket är flest i landet. Samtidigt har man genomfört 92 procent av det ordinarie vårduppdraget.

– När Karolinska producerar mer vård, håller hög kvalitet och levererar på sina uppdrag inom forskning och utbildning så blir effekten en bättre ekonomi, kommenterar sjukhusdirektör Björn Zoëga resultatet i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/karolinska-bloder-ekonomiskt-400-tjanster-maste-bort/repsbg!vszs2JuOAVsHv3H0jN0Jqw/

Det är första gången sedan 2016 som sjukhuset kan presentera ett överskott, och de senaste tio åren har det bara hänt vid tre tillfällen.

– Medarbetarna har visat en enorm vilja att ställa om och anpassa vården på Karolinska efter patienternas behov. De har gjort allt som de kan för våra patienter även om det inneburit övertid och extra arbete, säger Björn Zoëga.

https://www.mitti.se/nyheter/trots-varsel-karolinska-hyr-in-lakare-for-att-komma-ikapp/lmthx!8945681/