När polisen uppdaterade sin lista över utsatta områden hade antalet platser minskat från 28 till 26 jämfört med den tidigare lägesbilden som kom 2021, sett till hela Region Stockholm.

Man delar in utsatta områden i tre olika kategorier: Utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

I Järva fanns Rinkeby/Tensta och Husby precis som 2021 på listan över särskilt utsatta områden, men nu med en brasklapp eftersom det benämns en "förbättring i området".

– Det är en glädjande utveckling. Vi har jobbat hårt och engagerat i området och ser väldigt positiva resultat. Antalet skjutningar var 65 procent lägre 2022–2023 än 2020–2021 exempelvis, säger Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.

Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.

Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.

Polisen

Samverkan bakom

En ökad samverkan med både stadsdelsförvaltningen, andra myndigheter, fastighetsägare och civilsamhället har gjort att läget blivit bättre och att Järva upplevs som tryggare, menar Maria Sundström.

Polisen har även ökat sin förmåga att jobba med komplexa problembilder, då man både behöver ha förmågan att sätta in omedelbara åtgärder vid en oönskad händelse, och samtidigt jobba med problematiken utifrån en längre tidsskala och förebyggande, vilket man blivit bättre på, berättar hon.

– Vi har även ökat förmågan i arbetet med brottsutredningar, vilket lett till fler fällande domar. Och så fortsätter vi arbetet med Trefas, en individsamverkan mellan oss, socialtjänsten och kriminalvården. Den har också givit effekt. Socialtjänsten har flyttat in i polishuset vilket påverkat vårt arbete med de unga väldigt positivt.

Områdena är dock fortfarande klassade som särskilt utsatta. Vad skulle krävas för att försvinna från listan eller hoppa ner en kategori?

– Målet är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden alls, självklart. Vi ser att vi är på rätt väg mot att komma dit, men det krävs lång tid av ett gediget arbete för att det ska synas i listorna. Läget är fortfarande delvis problematiskt, men jag ser ett driv både från oss och andra samhällsaktörer, man jobbar mot ett gemensamt mål och vill se förändring.

Nyrekrytering av unga till kriminella nätverk är tydligt kopplat till lokala miljöer och platser. Hur ser det ut i Järva?

– Nyrekryteringen är ett av de prioriterade områdena. Vi har ett problem med det, även på andra platser. Det handlar både om nyrekrytering och insocialisering. Vi måste fortsätta utveckla metoderna vi använder och jobba nära förvaltningar och skola för att bryta det här. I vårt område ser vi inga tydliga tecken på att nyrekryteringen ökar. Det man däremot kan se är att rekryteringen som tidigare var knuten till de särskilt utsatta områdena nu även finns på andra platser nationellt, säger Maria Sundström.