Det är torsdag, det är förmiddag, det är en strålande höstdag, och på parkeringen vid Järva discgolfpark har fyra solglasögonprydda, exalterade män samlats för att gå en runda tillsammans.

– Jag fick inställt jobb hela veckan och Pontus är föräldraledig och fick lite tid över i dag, så det passar perfekt att köra en match mot gubbarna, säger Fredrik Nordesjö och skrattar.

Han och dagens lagkamrat Pontus Norén Asp har med sig vad som ser ut att vara åtminstone ett femtiotal discar i olika färger och storlekar, och är i full färd med att välja ut de för dagen mest lämpade.

– Det är en hel vetenskap bakom sådant här! Det handlar om vädret, hur vinden blåser, om man ska kasta upp för en kulle eller mellan träd och sådant, säger Pontus Norén Asp.

"Gubbarna" i motståndarlaget är Jesper Isaksson och Fredrik Loberg. De är hemmahörande i Kärsöns discgolfklubb men uppskattar att komma till Järva ibland.

– Man tröttnar på samma bana hela tiden, så det är kul att köra här också. Det är en helt fantastisk bana, trots att den förändrats rejält, säger Fredrik Loberg.

Förlorat 13 hål

Turerna kring discgolfparken har varit många. Mitt i har tidigare rapporterat om hur stadens bygge av Järva begravningsplats resulterat i att discgolfen förlorat stora delar av sin mark och tvingats tänka om.

Men trots det försöker man göra det bästa av situationen och verksamheten blomstrar, berättar Simon Lindgren, som arbetar på discgolfklubben.

– Vi har vuxit från 60 till 500 medlemmar på ett år, det är både discgolfare och folk som vill stötta oss i allmänhet. Många har banan som en del av sitt promenadstråk och brukar komma ner hit för att ta en kaffe och snacka lite. I somras hade vi kanske 1 500 besökare en bra vecka, och vi sålde 500-600 årskort den här säsongen, säger han.

Som det ser ut nu har discgolfbanan åtta år till på arrendet på nuvarande park, med hopp om förlängning till etapp två bygget av begravningsplatsen börjar, vilket det enligt staden kommer göras tidigast 2034.

Man hoppas även på att kunna ansöka om att bygga ut banan väster om befintligt område.

– Vi tycker att det var ett hån att staden tog tio hektar parkmark från oss och ersatte det med en halv hektar slymark. Med tanke på det hoppas vi kunna ta upp ärendet och få rätt ersättning. Det var 13 väldigt ikoniska hål som försvann, tyvärr.

Tillgänglig sport

Uppe på en kulle på banan är matchen nu i full gång. Fredrik Nordesjö är precis på väg att försöka göra en "putt" vid ett av hålen.

– Det bästa med discgolf är att det är så tillgängligt. Man kan spela med vem som helst, i vilket väder som helst, hur många man än är, på massor av olika banor. Det är alltid något nytt och man utvecklas snabbt, säger han.

Han blev visserligen medlem i Järva discgolfklubb efter att de förlorat mark, men uppskattar banan ändå.

– Den är fantastisk, både miljön och hur de byggt upp allt runtomkring. Jag kan visserligen inte jämföra med hur det var förut eftersom jag inte hann se det, men för mig funkar den kanon som den är just nu.