Silex Microsystems, som har sin fabrik i Järfälla med omkring 400 anställda, gick i december 2021 ut med att de avser att köpa en halvledarfabrik i Tyskland av tyska bolaget Elmos. Silex är enligt de själva den största halvledartillverkaren i Sverige i dag.
Bolaget grundades för över 20 år sedan och har haft sin fabrik i Järfälla sedan 2004.
Såldes till Kina
2015 såldes Silex till ett investmentbolag baserat i Hongkong. Ägarstrukturen kan ledas tillbaka till den kinesiska staten, enligt en granskning som Svenska Dagbladet gjorde 2018.
Enligt den brittiska tidningen Financial Times var köpet ett "praktexempel" på hur kinesiska staten försöker bli världsledande inom tillverkningen av halvledare.
Säkerhetstjänsten avråder affär
Köpet av halvledarfabriken i Tyskland har fått storpolitiska svallvågor då den tyska säkerhetstjänsten avrått från att godkänna affären. Även politiker från EU-parlamentet har varit kritiska. Men enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt tycktes landets förbundskansler Olaf Scholz först vilja ge grönt ljus åt affären.
Men nu blockerar regeringen affären.
– Det finns ett särskilt behov av att skydda kritisk produktion, sa ekonomiministern Robert Habeck till nyhetsbyrån AP.
I samband med uppköpet av den tyska halvledarfabriken berättade bolagets svenska vd Edvard Kälvesten att förvärvet innebar en viktig milstolpe i bolagets mål att bli världsledande inom utvecklingen av mikroelektromekaniska system.
Svenska vd:n positiv
Mitt i har försökt nå Edvard Kälvesten för en kommentar om kritiken mot affären, men utan resultat. I en intervju från 2018 med Svenska dagbladet fick han svara på hur han såg på de kinesiska ägarna.
– Uppköpet av Silex har varit kanonbra. GAE är en fantastisk ägare. De satsar jättemycket på den svenska fabriken.
Samtidigt sa han att han tyckte det var synd att svenska industrier och riskkapitalister inte lyckats behålla den här typen av högteknologiska bolag i Sverige.
Under 2020 inledde Järfälla gymnasium ett samarbete med Silex Microsystems.