Järfälla musikklasser har funnits i över 30 år. Men nu har rektorn på Fjällenskolan beslutat om att lägga ner klasserna – inga nya klasser kommer tas in efter sommaren. De elever som idag går i högstadiet kommer att få gå klart det i musikklasserna, men alla övriga årskurser flyttas till vanliga klasser.

En nyhet som tog hårt på vissa.

– Jag blev ledsen, frustrerad och kände mig helt tom när jag fick beskedet, säger Jessica Helin, ordförande i Järfälla musikklassers föräldraförening.

Hon säger att de som förening har lagt ner mycket tid på att försöka få flytten från Tallbohov till Fjällenskolan att bli så smidig som möjligt.

– Vi blev tagna på sängen och hade vi fått veta det här tidigare hade vi kanske kunnat påverka politikerna.

Lågt söktryck

Men frågan är hur stor skillnad det hade gjort.

– Det är ett tråkigt beslut att fatta av mig som rektor. Men ser man till dels det låga söktrycket till musikklasserna och dels att elevens val försvinner från den nya timplanen så blir konsekvensen att vi måste fasa ut musikklasserna, säger rektorn Stefan Grufman.

Det är regeringen som fattat beslutet om en ny timplan som innebär att elevens val försvinner.

Och det var under elevens val som mycket av den musikundervisningen i Järfälla musikklasser skedde.

Ett projekt för integration

1992 startade musikklasserna på Tallbohovskolan på Söderhöjden och förhoppningen var då att elever från andra kommundelar skulle söka sig dit – som ett sätt att främja integrationen. Men den effekten blev marginell.

Och när högstadiet lades ner på Tallbohov flyttade musikklasserna till Fjällenskolan. Även då hoppades man på att söktrycket skulle öka – men så blev det inte.

– Att söktrycket är lågt beror ju på att man från kommunens sida marknadsfört musikklasserna alldeles för dåligt. Det har ju varit obefintligt. Många föräldrar som jag pratat med känner knappt till att musikklasserna funnits, säger Jessica Helin.

Mjuk övergång

Hon menar också att den nya timplanen inte behöver innebära att man tar bort musikklasserna helt och hållet.

– På Tallbohov fanns det musikundervisning som låg utanför skoltid. Det var inget konstigt med det.

Inga nya klasser kommer tas in till hösten men eleverna i högstadiet får gå klart i musikklasser, med musikundervisning som läggs utanför skoltid. Rektor Stefan Grufman beskriver det hela som en utfasning.

– Det är en kostnad för tjänster som skolan går in med för göra det så bra som möjligt för eleverna. Även skolresan i nian kommer eleverna att få åka på.

Vad hade extra pengar från politiken gett tror du?

– Det blir hypotetiskt. Med den nya timplanen behöver vi lägga undervisningen utanför skoltid och då vara frivilligt. Det bygger ju på att söktrycket är högt. Vi kan inte avsätta tjänster för två eller tre elever.

Lyftes politiskt

Trots att beslutet om att lägga ner musikklasserna helt och hållet var rektorns beslut har Jonathan Björnidén (L) lyft frågan politiskt i barn- och ungdomsnämnden.

– Vi föreslog att kommunen skulle utreda hur mycket det skulle kosta att ändå ha kvar musikklasserna. Vi vill också att man skulle utreda om musikklasserna kunde placeras på någon annan skola om Fjällenskolan skulle anses vara olämplig.

Förslag röstades ner

Men styret röstade ner förslaget. Enligt Socialdemokraterna hade förvaltningen redan gett besked om kostnaderna.

– Det skulle kosta mellan 2 till 2,5 miljoner kronor. Det är väldigt svårt att skjuta till extra pengar i den tuffa ekonomiska sits vi är i nu. Det är så klart tråkigt att musikklasserna ska läggas ner. Men när man ställer det i kontrast till att flera skolor haft svårt att få elever till godkända betyg så måste vi prioritera det först, säger Christian Bengtzelius (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.