Alexandra Hedborg, ordförande i Järfälla Kvinnojour och M-politiker, kräver svar från riksdagspolitikerna. Foto: Stefan Källstigen

Järfälla kvinnojour ryter ifrån efter kvinnomorden

Efter att flera kvinnor mördats på kort tid har debatten om mäns våld blossat upp i medierna. Järfällas kvinnojour och Kvinnojouren Anna har nu skickat ett brev till riksdagen med förslag till förändring. – Det är för mycket snack och lite verkstad, säger ordföranden Alexandra Hedborg.

  • Publicerad 15:31, 22 apr 2021

Efter att flera kvinnor dödats på kort tid i Sverige har debatten om mäns våld mot kvinnor tagit fart i medierna. Många politiker, debattörer, privatpersoner och organisationer kräver nu åtgärder.

Våldet ökat under pandemin

En av alla som ryter ifrån är Järfällas Kvinnojour och Kvinnojouren Anna.

– Järfälla kvinnojour har sett en ökning med 30 procent i vår öppna stödverksamhet under pandemin, säger Alexandra Hedborg, ordförande i Järfälla Kvinnojour och moderat politiker i Järfälla kommunfullmäktige.

Samtidigt säger hon att trots att fler kontaktar kvinnojourer i landet, placeras allt färre på kvinnojourernas boenden.

– Det är en ekvation som inte går ihop. Vi oroar oss för att våldsutsatta kvinnor och barn inte får den hjälp de har rätt till.

Hon säger att många kommuner blivit hårdare i sina bedömningar när det gäller platser på skyddade boenden – i stället placeras allt fler på vandrarhem och härbärgen.

– Där får kvinnorna inget stöd att bearbeta sina upplevelser. Det är inte heller en bra plats för barn att vistas på då missbrukare och andra människor med psykisk ohälsa ofta bor på den typen av boenden.

Video på Twitter

I ett brev och en video som Alexandra Hedborg publicerat på Twitter, där hon har över 13 000 följare, uppmanar hon samtliga partiledare att agera.

– Det är för mycket snack och lite verkstad i frågan.

I brevet presenteras en rad förslag om bland annat skärpta straff vid kvinnofridskränkning, misshandel och våldtäkter. Kvinnojouren vill också se att fler män med kontaktförbud också får fotboja.

– Vi vill också att kommunerna ska bli skyldiga att erbjuda våldsutsatta kvinnor ett långsiktigt boende med ett minimum på två år. Det tvingades kommunerna att lösa under flyktingkrisen, och nu handlar det om betydligt färre människor.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har också reagerat, rapporterar SVT. Men han pekar på att det gjorts straffskärpningar vid grova våldsbrott, att 350 särskilda utredare anställts, att det gjorts satsningar på kvinnojourer och att möjligheterna till fotboja vid kontaktförbud har utvidgats.

Kommunens arbete har förbättrats

Alexandra Hedborg, som alltså även sitter på en moderat stol i kommunfullmäktige, säger att Järfälla kommuns arbete i frågan har förbättrats.

– Vi har fått mer pengar och barn som tidigare blivit skyddsplacerade får snabbare börja i förskola och skolan.

Däremot anser hon att bemötandet från socialtjänsten behöver bli bättre.

– En kvinna som jag har kontakt med bor sedan tre år med sina tre barn på ett lägenhetshotell. Hon är sjukskriven och har ingenstans att ta vägen. Hon upplever att socialtjänsten inte hjälper henne, utan bara ger henne dåligt samvete för att hon inte lyckas ta sig därifrån.

Den senaste tidens dödliga våld mot kvinnor

I Höör hittades en kvinnan mördad den 30 mars. En man greps och misstänktes på sannolika skäl för mordet.

Den 2 april mördades en kvinna i Flemingsberg.

I Linköping attackerades en kvinna den 15 april. Hon avled senare och en man hon kände sedan tidgare greps misstänkt på sannolika skäl för mord.

Den 16 april påträffades en mördad kvinna i Älta i Nacka. En man som kvinnan kände greps på plats.

Den 17 april attackerades och dödades en kvinna i Alvesta. En man greps senare, misstänkt för mordet.

Mitt i Järfälla skrev också nyligen om en man som dömts till elva års fängelse för att ha försökt mörda sin sambo med kniv och för flera tidigare våldsdåd.

Visa merVisa mindre