Det pågår en kamp om vilka partier som har den bästa lösningen för att knäcka gängkriminaliteten. Regeringen avsatte tidigare år medel för att sprida Sluta Skjut-modellen runt om i Sverige.

Modellen syftar till att få ner det dödliga skjutvapenvåldet och förespråkarna pekar främst på framgångarna i Malmö.

Nu vill Socialdemokraterna i Järfälla se ett brett politiskt engagemang för att visa kommunens intresse av att delta.

– Vi kan aldrig acceptera att den grova brottsligheten och skjutvåldet etablerar sig i samhället. Vi måste agera och strategin bakom Sluta skjut har visat sig vara effektiv i Malmö, säger Eva Ullberg, oppositionsråd (S).

Järfälla kan bli försökskanin

I Polisregion Stockholm har polisen gett beskedet att de inte kommer att tillämpa metoden i Stockholms stad eftersom deras satsning "Trefas", som liknar Sluta Skjut, pågår i Järva.

De vill i stället att metoden ska testas i några utvalda lokalpolisområden – däribland i lokalpolisområde Järfälla där även Upplands-Bro ingår.

Nu pågår diskussioner mellan kommunerna och polisen.

– Vi för samtal med båda våra kommuner om att ingå i en försöksverksamhet på Sluta Skjut, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Grannkommunen är på

Han säger att kommunerna måste vara med på bollen för att projektet ska bli av. I Upplands-Bro har politikerna redan klubbat frågan i sitt Trygghetsutskott.

– Jag tror att det här absolut kan vara värt att prova. Nu har man kört i Malmö och där fick det namnet Sluta skjut, men föregångaren är den amerikanska modellen GVI – Group Violence Intervention. Vi är i ett tidigt skede men jag hoppas att kommunerna kan tänka sig att köra, säger Magnus Nilsson.

Eva Ullberg (S) vill att politikerna i Järfälla ska gå ut och uttrycka sitt stöd för att delta i projektet.

–Vi tycker att politiken bör kliva fram och meddela sitt intresse av att delta, då projektet kommer kräva politiskt engagemang och politiska beslut, säger hon.

Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden i Järfälla, säger att han tycker att alla insatser som avser att bryta gängkriminaliteten är värda att titta på.

– Utvecklingen vi ser är skrämmande, därför har vi avsatt 7,5 miljoner kronor i kommande budget som möjliggör satsningar av den här typen.

För tidigt att välja metod

Men han vill inte låsa fast sig vid enskilda lösningar. Han påpekar också att man i Malmö satte in fler åtgärder och att det är för tidigt att dra slutsatser kring hur stor inverkan just "Sluta skjut" hade.

Den uppfattningen delas av Stockholms regionpolischef Mats Löfving och kriminologer vid Malmö universitet som fick uppdraget att utvärdera satsningen.

I Järfälla har man dessutom redan med stöd från Socialstyrelsen dragit i gång ett projekt med förebyggande insatser mot de allra yngsta.

– Vi har en ständig dialog med polisen och vi är beredda att göra mer om polisen är redo. Nu finns det resurser avsatta i budgeten, men det är för tidigt att välja en enskild metod, säger Dan Engstrand (M).