Maskinerna, den senaste generationen av sekvenseringsinstrument, finns inne på SciLifeLab vid Karolinska i Solna. Sekvensering innebär att DNA analyseras, och att mutationer som ligger bakom sjukdomar kan identifieras. Det mullrar och surrar i labbet.

Maskinerna kostar en miljon – dollar – styck.

Och det här labbet har den högsta kapaciteten i hela Europa, berättar SciLifeLab-chefen Valtteri Wirta, för dagens studiebesök som bland andra består av Region Stockholms finansregionråd Aida Hadžialić (S). Kanske prislappen fick henne att dra efter andan.

Men det kostar att ligga på topp, och det gör Stockholm och Karolinska när det gäller precisionsmedicin inom flera cancerformer och inom sjukdomar som cystisk fibros och vuxenblindhet.

Region Stockholm har en Life science-strategi, som ska "identifiera möjligheter och hinder för sektorns fortsatta tillväxt och utveckling". Den behöver uppdateras, anser hon:

– Och resurssättas. Basen är vår sjukvård, men utöver det behövs punktinsatser.

SciLifeLab har den senaste generationen av sekvenseringsinstrument och den högsta kapaciteten i hela Europa, berättar Valtteri Wirta.

SciLifeLab har den senaste generationen av sekvenseringsinstrument och den högsta kapaciteten i hela Europa, berättar Valtteri Wirta.

Johannes Äng

Träffsäker behandling

Precisionsmedicin handlar om att pricka exakt rätt med läkemedel och övrig behandling för varje enskild patient.

För att komma dithän tas prov på tumören om det handlar om cancer. DNA:t extraheras och sekvenseras sedan, och hittar man den mutation som driver tumörtillväxten levereras resultatet till den onkolog som behandlar patienten.

Då gäller det att det finns läkemedel som biter på just den mutationen. Ibland finns godkänt läkemedel på marknaden. Men om inte gäller det att doktorn har koll på de studier som pågår runt om i världen. Någonstans kanske läkemedlet testas, och patienten kan få ingå i den studien.

Bäst är förstås att äga frågan själva:

– Vi konkurrerar med andra länder, det gäller att vara duktig och ha många studier så kommer läkemedelsbolagen, säger Jeffrey Yachnin, överläkare vid Centrum för kliniska cancerstudier.

Även om mycket sker maskinellt så handlar det om en hel del manuellt labbarbete.

Även om mycket sker maskinellt så handlar det om en hel del manuellt labbarbete.

Johannes Äng

Bli bäst i världen

Just nu är det Rigshospitalet i Köpenhamn som är ledande i Norden, "men vi kommer att gå om dem", säger Patrik Rossi, chef för Tema cancer.

Hadžialić vill gå längre.

– Målet är att vi ska bli bäst i världen. Det här är framtidens behandling. Men det krävs att vården, forskningen och industrin samarbetar, säger hon.