Älvsjöbon Pernilla Lind är ute och går med pudeln Hugo både på dagar och sena kvällar. Hon känner sig trygg i sitt område, trots att hon vet att det är stökigt i centrum ibland. Foto: Sacharias Källdén

"Jag undviker det sista pendeltåget"

Älvsjö/Solberga finns med på polisens lista över utsatta områden och sticker ut som problematiskt på stadens nya trygghetskarta. Bland de Älvsjöbor Mitt i pratar med är upplevelserna blandade.

  • Publicerad 06:40, 3 maj 2021

Jag är ute alla tider på dygnet och känner mig trygg.

Sent på kvällen den 25 juni 2020 bröts tystnaden i Älvsjö centrum. Flera skott avlossades och skadade tre unga män. Skottlossningen skedde i ett bostadsområde intill pendeltågsstationen och väckte dem som bodde där.

– Jag bor på tredje våningen och hörde skotten. Det var på vår gata och det är klart att jag blev orolig. Många grannar var väldigt skärrade. Det var tredje gången det var skottlossning nära oss, berättar Älvsjöbon Joanna.

När Mitt i träffar henne vid pendeltågsstationen har tio månader gått och oron har sjunkit undan. Hon trivs bra och känner sig inte särskilt otrygg i sitt område.

– Men jag är förstås medveten om att Älvsjö/Solberga finns med på polisens lista över utsatta områden, säger Joanna, som är i medelåldern och inte vill vara med på bild.

Älvsjö centrum en lugn vardagseftermiddag i april. Foto: Sacharias Källdén

Fler utsätts för brott

Nyligen lanserade Stockholms stad en så kallad trygghetskarta, som ska vara ett redskap i arbetet mot otryggheten i olika stadsdelar. Underlaget kommer bland annat från stadens trygghetsmätningar, anmälda brott, polisens händelserapporter, ingripanden från ordningsvakter och anmäld skadegörelse.

På kartan är Älvsjö/Solberga ett av de områden som sticker ut. Trygghetsmätningen visar till exempel att fler invånare här har utsatts för brott det senaste året, än i övriga Hägersten-Älvsjö. Betydligt fler anger också att skadegörelse och öppen narkotikahandel är ett problem, för att nämna ett par exempel.

Pernilla Lind går helst inte på ödsliga stråk på natten och tar helst inte sista pendeltåget hem till Älvsjö. "Men så är det när man är tjej var man än bor, det är inget speciellt för Älvsjö. Jag känner mig trygg", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

"Sysselsätt de unga"

Men det innebär inte att alla som bor här är oroliga. Pernilla Lind, 30, som är på promenad med pudeln Hugo poängterar att hon aldrig råkat ut för någonting under de fyra år hon bott i närheten av centrum.

– Jag är ute alla tider på dygnet och känner mig trygg. Det enda jag undviker är att komma hem med sista pendeltåget eftersom det kan hänga gäng i centrum då, säger hon.

Hennes råd till politikerna är att satsa mer på ungdomar, för att göra områden lugnare.

– Se till att det finns sysselsättning för de unga och satsa mycket på fritidsgårdarna. Då blir det mindre häng på parkbänkar och i centrum.

Karl Ejnar, 30, känner sig trygg i Älvsjö centrum, även på nätter. Foto: Sacharias Källdén

"Gängrelaterade bråk"

På Älvsjö torg stöter vi på Karl Ejnar, 30, som flyttade hit för 1,5 år sedan. Inte heller han känner sig rädd, trots att han vet att det är stökigt ibland.

– Bråken är gängrelatade, som jag förstått det. Det känns inte som något som rör mig. Jag kommer hem med pendeln sent på kvällarna utan att känna mig otrygg, säger han.

Läs också intervjun där finansborgarrådet Anna König Jerlmyr berättar om den nya trygghetskartan:

https://www.mitti.se/nyheter/ny-karta-visar-brottens-geografi/repudz!SbgjIrXIiuenNOnQTmrpCQ/

Trygghetskartor i två versioner

Stadens trygghetskartor finns i två versioner. De som allmänheten har tillgång till baseras på stadens trygghetsmätningar och finns på stockholm.se (sök på "trygghetsmätningar" och "stockholm"). Där finns resultaten, stadsdel för stadsdel.

Det finns också en intern trygghetskarta, som är ett arbetsverktyg för staden. Den baseras även på anmälda brott, vandalisering, ingripanden från polis och ordningsvakter, rapporterade bränder med mera. Den är den inte offentlig.

Visa merVisa mindre