Hovar klapprar och ett gnäggande ekar i stallet när vi ringer upp Alexandra Bjärrenholt.

– Jag håller på att sko om en häst. Det behöver man göra ungefär var åttonde vecka, säger hon.

Vid sidan om handbollskarriären jobbar hon med att föda upp Islandshästar på familjens gård i Rimbo. Det är en av anledningarna till att hon år efter år tackar nej till erbjudanden från andra klubbar. Nyligen beslutade hon att spela med Skuru karriären ut. Kontraktet gäller till att börja med i två år och kan därefter förlängas årsvis.

– Varje år är det är klubbar från olika länder och av olika kvalitet som hör av sig. Men jag har ju jobbet med islandshästarna, sambo och familj och allting här, säger hon.

Skuru leder handbollsligan och Alexandra Bjärrenholt leder både skytteligan och assistligan.

Skuru leder handbollsligan och Alexandra Bjärrenholt leder både skytteligan och assistligan.

Joakim Lindgren

Tror du att du någon gång kommer att ångra att du inte testade att spela för någon av proffsklubbarna som har hört av sig?

– Klart jag kan tänka att det hade varit kul att testa att möta andra spelare och andra lag. Men jag spelar handboll för att ha så kul som möjligt och jag ser ingen anledning att byta.

I våras utsågs hon för andra året i rad till högsta ligans mest värdefulla spelare. 

Samtidigt har hennes sambo, orienteringsvärldsmästaren Johan Runesson, kämpat mot en hjärtsjukdom som han sannolikt ådrog sig efter att ha tränat när han var sjuk. I höstas genomgick han sin tredje och förhoppningsvis sista hjärtoperation. 

– Han äter hjärtmedicin och kommer att kunna träna motionsidrott. Han spelar innebandy, det ska gå bra. Men han kommer aldrig att kunna träna som en elitidrottare igen, säger Alexandra Bjärrenholt.

Men även om alla tester verkar bra finns det en gnagande oro som är svår att skaka av sig.

– Vi vet ju inte. Det kan ju komma mer, säger Alexandra Bjärrenholt.

Alexandra Bjärrenholt arbetar på familjens gård i Rimbo med att föda upp islandshästar.

Alexandra Bjärrenholt arbetar på familjens gård i Rimbo med att föda upp islandshästar.

Privat

”Börjar gråta när som helst”

Mitt i all turbulens på hemmaplan har hon fortsatt att prestera på handbollsplanen. Hon har varit handbollsligans mest effektiva spelare, gjort flest mål och stått för flest målgivande passningar.

– Rent statistiskt har det sett bra ut. Det är mer det mentala som har varit jobbigt under tiden. Jag kan lättare börja gråta lite när som helst. 

Hon säger att lagkamraterna har märkt det mer än vad hon har visat utåt.

– Jag har inte haft lika mycket energi på träningarna och inte förberett mig taktiskt lika mycket inför matcher som jag brukar göra. Där jag brukar stötta andra har de fått stötta mig. 

”Jättetråkigt att ett av Sveriges bästa lag ska ha seriens sämsta hall”, säger Alexandra Bjärrenholt som tycker att Nacka kommun borde kunna ordna något bättre än Nacka bollhall åt Skuru.

”Jättetråkigt att ett av Sveriges bästa lag ska ha seriens sämsta hall”, säger Alexandra Bjärrenholt som tycker att Nacka kommun borde kunna ordna något bättre än Nacka bollhall åt Skuru.

Joakim Lindgren

SM-final på ”bortaplan”

Hon kom till Skuru 2016. Bland alla individuella framgångar har hon fört Skuru till SM-guld 2021 och guld i Svenska cupen 2022. 

– Kul att få priser som visar att jag har gjort något bra. Men det är inte mycket som toppar de kollektiva vinsterna.

Vilket pris vinner du helst i år?

– I år vinner jag SM-guld.

Guldhattsfnatt och konfettiregn blir det hur som helst inte i Nacka. Skuru har fortfarande ingen hall som håller måttet får sannolikt spela en SM-final i Eriksdalshallen.

– Jättetråkigt! Speciellt som vi bevisar år efter år att vi är ett av Sveriges bästa lag men har seriens sämsta hall. När vi kommer till en SM-final vill vi kunna ha fördelen av hemmaplan och inte behöva spela borta i Eriksdalshallen. Det hade varit magiskt att ha en SM-final i Nacka, säger Alexandra Bjärrenholt.