Välgörare. 16-åriga Alexandra Rojas Nordqvist bjuder in till coronaanpassat julfirande. Foto: Bengt Johansson

”Jag hoppas att det ska bli juligt”

16-åriga Alexandra Rojas Nordqvist har beslutat sig för att ge bort en mycket speciell klapp i år. En upplevelse. Ett julfirande för familjer som inte själva har resurser att fira med både mat och presenter på julafton.

  • Publicerad 14:28, 11 dec 2020

Hoppas det blir mysigt för familjerna som kommer på firandet.

Julen står för dörren. Det vet inte minst 16-åriga Alexandra Rojas Nordqvist. Hon har till skillnad från många andra detta pandemiår rätt mycket att stå i inför julafton.

Hon har bestämt sig för att ge bort sitt eget stilla julfirande med familjen till förmån för andra familjer.

– Idén till det här kom upp en vanlig söndagskväll när jag satt hemma och pratade med pappa. Han gjorde sådant här när han var liten, och det här är egentligen alltid något vår familj har gjort, säger hon.

– Vi riktar oss till barn och familjer som kanske inte kan fira jul fullt ut som de skulle önska.

Coronasäkert firande

Firandet som involverar både julmat, pyssel och klappar hålls i rugbyklubbens lokaler på Korsängen. Enköpings rugbyklubb lånar ut lokalen gratis.

Och visst arrangeras firandet enligt gällande restriktioner – åtta personer per familj. Något som kan innebära att julfirandet drar ut på tiden om intresset blir stort.

– I första hand är det julafton som gäller. Men om efterfrågan blir stor så kan det bli flera dagar, säger hon.

Vigt hela julafton

Sittningarna blir många. Alexandra räknar med att varje besök kommer att ta 45 minuter, och hon har vigt hela julaftonen, mellan 09.00 och 21.00, till evenemanget.

Lokalen är alltså klar, men det återstår en hel del innan Alexandra med familj kan pusta ut. Det ska lagas mat, pyntas och så ska det inhandlas julklappar.

– Sponsorer är alltid välkommet. Skicka pengar, eller om man kanske känner någon företagare som man tror kanske vill skänka en gåva till de deltagande barnen så skulle jag vara väldigt tacksam. Och vill man engagera sig i det här kan man också ta kontakt, säger Alexandra.

Alla familjer välkomna

Alla familjer som vill är välkomna. Men på grund av restriktionerna måste man först anmäla sitt deltagande till Alexandra, senast den 20 december. All information finns i evenemanget ”Feliz Navidad i Enköping 2020” på Facebook.

– Det är viktigt att man skriver i anmälan om man har någon specialkost. Vilka som ska komma och gärna barnens ålder, så blir det lättare att köpa rätt julklappar till dem, säger hon.

Vad hoppas du på inför julfirandet?

– Att det blir juligt. Att det blir mysigt för familjerna som kommer på firandet. Det är det absolut viktigaste, säger Alexandra Rojas Nordqvist.

Gråtrist. På julafton blir det julstämning i rugbylokalen. Foto: Fredrik Gustafsson

Feliz Navidad 2020

Corona-anpassat julfirande för familjer med ”större utgifter än inkomster”.

Vi bjuder in till 45 minuters besök/familj från kl 9 på morgonen till kl 21.

Då bjuder vi på lite julmat, underhållning och delar ut julklappar till barnen.

Förhandsanmälan är obligatorisk, senast den 20/12. (Därefter kommer tiderna att lottas ut.)

Visa merVisa mindre

Öppnar ny restaurang – hemma i bostaden

Nyheter Ta med eget vin – Hemlig meny – Åtta platser Enköpingsborna Tomas Gustafsson och Carin Pettersson startar restaurang – i sitt hem. Där menyn är hemlig och där gästen tar med sitt eget vin. – Barnen har flyttat ut, så plats finns det gott om. Vi...fredag 15/1 12:12

Tjuvarnas fräcka dieselkupp

Nyheter Den första kuppen skedde redan för två månader sedan. Men det var först i veckan de upptäcktes. – Här talar vi alltså om nära två kubik diesel. Man lär ha använt sig av ett rejält fordon, säger Jonas...fredag 15/1 11:36