JAAA! Lubomir Fetkovic slog in sista målet i slutminuterna i matchen mot serietvåan Björklöven. Resultat: 5-3 till Väsby. Foto: Bror Rosenback

Jaaa! Där satt den!

Det har varit en tung höst i allsvenskan för Väsby Hockey – men som de har kämpat! Och plötsligt vände det. På söndagen tog laget sin andra raka seger genom att slå serietvåan Björklöven hemma.

  • Publicerad 17:50, 23 nov 2020

Vi fick verkligen kämpa, så det blev extra kul att vinna.

Efter en rad förluster för Väsby Hockey, årets nykomlingar i Hockeyallsvenskan, blev den gångna veckan en härlig vändning.

Det började i onsdags med en poäng mot Västervik, fortsatte på fredagen med vinst borta mot Karlskoga och toppades på söndagen med 5-3 hemma mot topplaget Björklöven.

– Vi gjorde en jättebra insats när vi mötte Björklöven, som är ett väldigt bra lag. Det plockade fram det bästa hos oss, vi var extremt noggranna med pucken i våra värderingar, säger tränaren Viktor Tuurala.

Tappade ledningen

Men det var ingen lättköpt seger. Johan Lorraine gav Väsby ledningen i första perioden, men Björklöven kvitterade. I andra perioden gjorde Rasmus Sörgardt sitt första mål för säsongen, men även "Löven" kvitterade för att sedan gå upp i ledningen. Matchen böljade sedan fram och tillbaka, innan Väsby kunde vända och vinna när Gustav Bouramann satte 4-3 och Lubomir Fetkovic fastställde slutresultatet till 5-3. Dessförinnan hade Johannes Nilsson kvitterat till 3-3.

– Vi fick verkligen kämpa, så det blev extra kul att vinna. Vi tappade ju en ledning till underläge i andra perioden. Att vi sedan hade moralen att vända, det säger mycket om karaktären i laget.

JUBEL. Johannes Nilsson jublar efter sitt 3-3-mål mot topplaget Björklöven. Foto: Bror Rosenback

Några särskilda spelare du vill lyfta fram?

– Det är många som kliver fram, men det är kollektivet som gör det här. Nyckeln under matchen är också att vi har bra målvaktsspel som ger oss möjlighet att vinna, säger Viktor Tuurala.

För två veckor sedan förlorade ni mot Björklöven med hela 5-0. Vad var skillnaden nu?

– Den matchen var jämn fram till några minuter in i tredje perioden. Vi tog med oss det som var positivt därifrån och gjorde 60 bra minuter i stället för 40.

Inför förra veckan låg Vilda Väsby på en jumboplats i Hockeyallsvenskan.

– Om vi backar fem, sex matcher hade vi börjat spela mycket bättre. Frustrationen var att våra framsteg inte syntes i tabellen, vi fick inga poäng. Efter senaste veckans poäng har vi svart på vitt att vi har gjort framsteg, säger Viktor Tuurala.

Första tiden i Hockeyallsvenskan har bestått av "mycket lärande".

– Det var mycket snack när vi hade en massa förluster. Vi har varit väldigt prestationsinriktade, det som varit i tabellen är inte vi. Spelmässigt är vi mycket bättre än så. Oavsett resultat har vi fokuserat på att bli bättre som individer och grupp.

NÖJD. Tränare Viktor Tuurala är mer än nöjd med laginsatsen mot Björklöven på söndagen. Foto: Bror Rosenback

RENEW ARENA. Väsby Hockey-tränaren Viktor Tuurala. Foto: Jonny Andersson

Hur är det att vara underdog?

– Vi har Hockeyallsvenskans lägsta spelarbudget, så jag skulle nog kalla oss en "super-underdog". Det kan vara en fördel, om inte annat är det svenskt att gilla en underdog, säger Viktor Tuurala och skrattar.

Säsongen har ju också i allra högsta grad präglats av corona och flera lag i Hockeyallsvenskan har fått in smittan bland spelarna. Inte heller Väsby Hockey har helt klarat sig undan, men endast en spelare sjuk.

– Vi hade en spelare som testades positivt för två veckor sedan. Han var helt symptomfri, men en familjemedlem var sjuk. Vi testade sedan alla spelare två gånger, men otroligt nog fick vi ingen smittspridning i laget. Vi var nog ganska chockade över att vi inte var smittade, det är ju ett virus som sprider sig snabbt. Det känns som mycket tur och tillfällighet även om har varit noga med avstånd och handsprit.

Höstens spel med max 50 i publiken har varit trist och känts "jättekonstigt".

– Det är tråkigt att inte publiken får vara på plats, både de som varit med hela vägen i ettan och nya åskådare. Det hade varit en positiv grej för hela kommunen. Det var jättekonstigt i början, men nu har vi vant oss vid att spela utan publik. Det är konstiga tider, men så ser verkligheten ut 2020.

Intensiv vecka

Nu väntar en intensiv vecka med tre bortamatcher: Modo på onsdag, Timrå på fredag och match igen mot Björklöven på söndag.

– Det blir väldigt spännande att se vilka kliv vi kan ta framåt. Kan vi bli ännu mycket bättre med de här resultaten i ryggen? Det är även kul och bra för gruppen att få åka på en liten miniroadtrip. Det blir tre tuffa matcher, men jag ser fram emot dem.

KRAM. Rasmus Sörgardt (66) åker mot båset för att få en eller två björnkramar av lagkamraterna efter sitt mål. Foto: Bror Rosenback

STORSPEL. Linus Ryttar storspelade i målet mot Björklöven. Foto: Bror Rosenback

RYTTAR. NHL-proffset Oskar Steen (nummer 62 i Björklöven) försöker lura in pucken bakom Linus Ryttar. Foto: Bror Rosenback