Kommunstyrelsen beslutade förra veckan att gå vidare med en uppdaterad plan för Väsby Entré.

Den nya versionen har en högre detaljgrad i beskrivningarna. Där finns även de justeringar som gjorts efter synpunkter från bland andra Trafikverket, Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och privatpersoner i samband med samrådet 2018.

Kommunen bygger bussterminal för 340 miljoner (mitti.se)

Broar och perronger är designade av arkitektkontoret Zaha Hadid Architects, men den ursprungliga, omdebatterade skyskrapan är borttagen ur förslaget.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Väsbyalliansen röstade för den nya versionen, samt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i oppositionen – de två sistnämnda med särskilda yttranden. Även Sverigedemokraterna röstade för. Överenskommelsen var således både bred och partiöverskridande.

"Ansvarslöst beslut"

Men ett parti – från Väsbyalliansen – motsatte sig beslutet: Väsbys Bästa. Partiet hade i första hand yrkat på återremiss, i andra hand lämnat ett förslag till ändring av de 27 beslutspunkterna, vilket föll. Omröstningen tog dock tid och krävde över 15 voteringar.

Enligt Väsbys Bästa har viktiga utredningar eller rapporter inte offentliggjorts eller kommit kommunstyrelsens ledamöter tillhanda innan beslut fattades.   

– Att fatta ett så stort beslut som innebär investeringar på över 1,5 miljarder kronor med stora kostnader i årtionden utan att ha alla beslutsunderlag är ansvarslöst, säger Väsbys Bästas gruppledare Roland Storm.

Men både kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M) och oppositionsrådet Mathias Bohman (S) är positiva till att Väsby Entré nu är ett steg närmare verklighet.

– Byggandet av den nya stadsdelen Väsby Entré är en viktig del i utvecklingen av kommunen. Med en modern station för pendling, bostäder, handel och service vill vi skapa en levande och attraktiv stadsdel och en ännu bättre kollektivtrafik, säger Mathias Bohman (S).

"Stor samhällsnytta"

Ann-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré, tror att utvecklandet av Väsby Entré kommer att ge eko långt utanför kommungränsen.

– Med nya bostäder, utbyggd pendeltrafik och ny bussterminal bidrar Väsby Entré till minskad bostadsbrist och förbättrad kollektivtrafik i hela norra Stockholmsregionen. Vi har ett gott samarbete med Trafikverket och Region Stockholm och kommer att uppnå en stor samhällsnytta med de förändringar vi genomför i infrastrukturen.